JESENSKA OTOPLITEV V BELORUSIJI

Oddaja
16. 10. 2015 - 17.00

Evropska unija je v začetku tedna začasno zamrznila izvajanje sankcij proti pripadnikom političnega in gospodarskega vodstva Belorusije iz kroga tamkajšnjega predsednika Aleksandra Lukašenka. Zadnji krog sankcij je bil uveden kot odgovor na nasilno zatrtje protestov po razglasitvi rezultatov volitev leta 2010. Belorusija sicer velja za eno trdnejših ruskih zaveznic in sodeluje tako v gospodarskih kot varnostnih iniciativah Rusije, natančneje v Evrazijski ekonomski uniji in Kolektivni varnostni pogodbeni organizaciji. Zamrznitev izvajanja sankcij je del preusmeritve pozornosti Evropske unije proti vzhodu celine, hkrati pa tudi beloruskega iskanja vzporednih zavezništev, ki bi zmanjšale odvisnost od vzhodne sosede.

Evropska unija je zamrznitev izvajanja sankcij opravičila z dejstvom, da so bile nedavne volitve v Belorusiji, čeprav ne demokratične po evropskih standardih, izpeljanje mirno in brez represije, ki je spremljala volitve leta 2010. Dejanska razlika med temi in prejšnjimi volitvami, kot trdi Vadzim Smok iz spletnega portala BelarusDigest, pa leži v skladnosti beloruske pozicije do konflikta v Ukrajini z evropsko:

Izjava

Izpustitev političnih zapornikov pa je izraz interesa za otoplitev odnosov na beloruski strani. Ta interes pojasni Kiryl Kascian, urednik revije Belarus review:

Izjava

Nevarnost odvisnosti od Rusije za politične režime v bivših sovjetskih republikah se je na primer pokazala leta 2005 v Kirgizistanu, ko je tako imenovana revolucija tulipanov ob ruski podpori odnesla tamkajšnjega predsednika Askarja Akayeva. Belorusija je predvsem gospodarsko v veliki meri odvisna od ruskega trga, kot opiše Kascian:

Izjava

Državo je gospodarsko prizadel padec cen nafte, ki jo Belorusija rafinira in izvaža, prav tako so nekateri sektorji utrpeli škodo zaradi padca ruske kupne moči, gnanega z zahodnimi sankcijami. Slednje pa so ponudile nove priložnosti drugim sektorjem. Grigoriy Ioffe iz Univerze v Radfordu pojasni:

Izjava

Na beloruski strani ima tako otoplitev odnosov namen iskanja alternativnih gospodarskih navez in nadomeščanja ruskega trga z novimi. Razloži Smok:

Izjava

Na evropski strani je približevanje Belorusiji predvsem odziv na dogajanje v Ukrajini. Kot meni Ioffe pa je postopna in manj agresivna narava približevanja tudi posledica lekcije, ki jo je Zahod dobil v Ukrajini:

Izjava

Evropska unija pri postopanju glede povezovanja z Belorusijo upošteva tudi trenutno nesimetričnost med stopnjo integracije države z Rusijo in tisto z Evropsko unijo. Kascian najprej opiše povezave z Rusijo:

Izjava

Na drugi strani pa je model integracije z Evropsko unijo precej šibkejši:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.