Ženske in oblast

Kulturna ali glasbena novica
11. 12. 2019 - 15.10

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je danes izšel manifest Ženske in oblast britanske klasične filologinje Mary Beard, ki jo nemara poznate po dokumentarni seriji Meet the Romans with Mary Beard. V seriji profesorica stopa po ruševinah antičnega Rima in rimski vsakdan oriše z ekonomijo olivnega olja, da so sužnji ustanavljali firme, ter kako si - ne glede na poreklo - hitro postal Rimljan. Eruditstvu serije navkljub je kritik A. A. Gill očital Beardovi, češ da je pregrda za televizijo. Ravno dvojna merila pri javnem nastopanju žensk je ena od v knjigi obravnavanih tem. Tako recimo Beard primerja javna spodrsljaja temnopolte laburistične političarke Diane Abbott in takrat še ne premierja torijca Borisa Johnsona. Nepoznavanje podatkov je medijem dalo opravičilo, da so Abbott zmerjali z “debelo tepko” in “zagamano topoglavko”, medtem ko je Johnson bil spodbujen, naj se malo spravi k sebi, manj širokousti in pokaže, koliko ga je v hlačah. 

Ob današnji predstavitvi knjige je bila v Narodni galeriji organizirana okrogla miza, ki jo je moderirala urednica in avtorica spremne besede doktorica Marta Verginella, gostje pa so bili doktorica Eva Bahovec, Ervin Hladnik Milharčič in doktorica Svetlana Slapšak. Slednja je potegnila povezavo med Mary Beard in Borisom Johnsonom, oba sta namreč klasicista:

Izjava.

V knjigi, ki je pravzaprav ponatis dveh predavanj, Beard prepleta situacije iz sodobne politike in polpretekle zgodovine Združenega kraljestva in Združenih držav ter jih preplete s starogrškimi miti in gledališčem. Tako recimo Beard potegne linijo med Telemahom, ki pošlje mater ven iz javnega prostora, ter Margaret Thacher, ki je skušala znižati svoj glas, da bi delovala bolj odločno, torej moško. O tej liniji sta spregovorila Slapšak in Hladnik Milharčič. 

Izjava (Slapšak)

Izjava (Hladnik Milharčič)

V kontekstualizaciji teme manifesta s sodobno evropsko politično krajino, na kateri je zgledna zastopanost ženskih političark, sta prav tako spregovorila Ervin Hladnik Milharčič in Svetlana Slapšak.

Izjava (Hladnik Milharčič)

Izjava (Slapšak)

***

V prostoru razvojne umetnosti osmo/za pa bo ob 18. uri Dragan Živadinov izvedel infoakcijo, posvečeno prejšnji mesec preminulemu inženirju dr. Antonu Mavretiču, ki je kot Nasin inženir projektiral PLS instrumenta na sondah Voyager 1 in 2, danes pa bi praznoval 85. rojstni dan. Informacijska akcija bo sestavljena iz treh delov: v prvem bo Živadinov izvedel enciklopedičen pregled Mavretičeve biografske in znanstvene poti,  v drugem delu bo predvajan dokumentarni film o Mavretiču, tretji del pa bo rojstnodnevno srečanje. Tako nam je Živadinov opisal Mavretiča:

Izjava.

 

***
Foto - vir - Filozofska fakulteta UL

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.