dođoh, videh, pobegoh

Kulturna ali glasbena novica
28. 11. 2017 - 15.10

Kako so nostalgični vzkliki »dođoh, videh, pobegoh« postali budnica za vse tiste odraščajoče v zaprašenosti socializma, nam bo predstavila Urška Sterle ob 20.00 uri v Kinu Šiška. Predavanje bo zastavljeno v odprto formo tečaja za začetnike, v norčavi fenomen Alana Forda, ki je zaobjel celotno Jugoslavijo.

IZJAVA

Referenčna točka, po kateri je moč prepoznati ironičnega in samokritičnega Balkanca, je nastala pod stripovskim peresom Magnusa in Bunkerja. Preko serije karikiranega opusa sta uspela izoblikovati svojo subkulturo znotraj generacije, ki je odraščala na prelomu režimskih in družbenih sprememb na perečem Balkanu sedemdesetih let. Kljub svoji historični specifičnosti bo skozi kulturološki vidik Urška Sterle poskusila detektirati aktualnost stripa.

IZJAVA

Za vse uživaške bralce, ki vas stripovska politična kritika kapitalizma ne vznemirja toliko kot brezmejne sfere domišljijskega sveta, a vseeno radi plujete onkraj mej realizma, se duh fantazijskega večera lahko nadaljuje z bolj fantastično noto. Superlativna fikcija se bo ob isti uri v Trubarjevi hiši literature predstavila preko literarne revije Supernova. Malo več o tem nam je zaupal urednik Bojan Ekselenski.

IZJAVA

Literarni dogodek se bo tako predstavil z branjem kratkih odlomkov objavljenih zgodb, napovednikom tematske številke o vojni svetov v Sloveniji ter uvodom v festival Fanfiction, ki poziva vse strastne oboževalce sci-fi-ja k ustvarjanju lastnih fantastično eksplozivnih besedil.

V enem večeru se bo torej plulo vse od parodirane Jugoslavije do ljubiteljskih širin vesolja. Za vsakega pogumnejšega bralca ena opcija odvoda od suhoparnosti klasičnega leposlovja.

Kulturne novice je pripravila vajenka Varja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.