DOKUMENTARNO-IGRANO-RAZPRAVLJALNE KULTURNE NOVICE

Kulturna ali glasbena novica
27. 9. 2018 - 15.10

Čeprav je zima že skoraj za vogalom, listje odpada in pomanjkanje sonca sili v delovno melanholijo, september v zadnjih izdihljajih poletja še zmeraj ponuja kopico raznovrstnih dogodkov, s katerimi je moč pobegniti od bližajočega se mraza. Ker smo še zmeraj v duhu cankarjevega leta, se lahko posthumno podružite z njim, lahko se udeležite razprave o grozljivo detajlirani raziskavi holokavsta, lahko pa skupaj z jesenskim listjem odletite vse do slovenske kinoteke, kjer Društvo slovenskih režiserjev daje glas slovenski dokumentaristiki skozi režijske poetike treh različnih ženskih ustvarjalk.

 

Kot že omenjeno, se bo nocoj ob 21.00 večer predajal razcvetu slovenske dokumentaristike in predstavil vzhajajoče zvezde dokumentarnega filma. Vse od scenaristke, režiserke in producentke filma Moj narobe svet Petre Seliškar, preko letošnje članice strokovne žirije na Festivalu slovenskega filma; Haidy Kancler, pa vse do letošnje dobitnice vesne za najboljši dokumentarni film Nine Blažin, ki je nagrado prejela za film »Koliko se ljubiš?« Več o poteku samega dogodka nam je zaupala povezovalka nocojšnjega programa; Petra Seliškar.

IZJAVA

Več o odločitvi za poudarek na dokumentarnem filmu zopet Seliškar.

IZJAVA

 

Ali je izbira izključno ženskih ustvarjalk bila načrtna?

IZJAVA

Če dokumentaristični pristop ni ravno vaša skodelica čaja, lahko popijete skodelico kave ob projekciji dokumentarno-igranega celovečernega filma o Ivanu Cankarju z delovnim naslovom Cankar, v režiji priznanega vsestranskega filmskega ustvarjalca Amirja Muratovića. Film bo svojo slavnostno premiero doživel nocoj ob 20.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v sklopu programa Naši filmi doma ter se bo preko igranih segmentov sprehodil skozi piščevo zasebno življenje s poudarkom na ustvarjanju na Dunaju ter dokumentarno sledil rokopisom in drobcem materialnih ostankov velikega avtorja.
 

Če ste dokumentarizmu še bolj naklonjeni, se lahko ob 19.00 v Atriju ZRC udeležite razprave o obsežni monografiji Davida E. Stannarda z naslovom Ameriški holokavst ter se sprehodite skozi detajlirane demografske in antropološke ugotovitve o eni največjih katastrof v človeški zgodovini. O omenjeni monografiji se bosta pogovarjala Gorazd Kovačič ter avtor spremne besede knjige; Tomaž Mastnak.
 

Možnosti in dokumentarnih odvodov, ki jih današnji večer ponuja je veliko, vprašanje je le kako detajliranega dokumentarizma si želite.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.