17. 7. 2020 – 15.10

Dopustovanje pri južnih sosedih

Audio file

Hrvaška se že več let sooča s pritiski oblastnih in lastniških struktur na novinarsko stroko. V lanskoletnem Kultivatorju smo na Radiu Študent poročali o vrsti tožb, ki jih je vodstvo javne hrvaške radiotelevizije (HRT) začelo proti svojim zaposlenim, češ da so na kritičen način pisali o ustašizaciji, fašizaciji in četnizaciji medijske sfere. Na poskuse cenzuriranja izražanja so se novinarji odzvali s protesti. Hrvaški premier in predsednik konzervativne stranke HDZ Andrej Plenković je 4. marca 2019 v odzivu na protest novinarje obtožil, da probleme ustvarjajo sami, in pri tem direktno obtožil predsednika novinarskega društva Hrvoja Zovka, da je kriv za konflikt s HRT-jem.

Audio file
8. 3. 2019 – 17.00
Upor hrvaških novinarjev proti katastrofalni medijski klimi

Splošno situacijo leto dni kasneje nam je opisal Ivan Vlašić, glavni urednik zagrebškega Radia Študent:

Izjava

Z epidemijo se je stanje v hrvaški medijski krajini še poslabšalo. Financiranje neodvisnih medijev, ki so od izvolitve Plenkovića čedalje bolj pod udarom, se je ustavilo, hkrati so se pričela množična odpuščanja novinarjev. Na udaru je tudi kultura širše. Že aprila letos smo na Radiu Študent poročali o ustavitvi programa Evropske prestolnice kulture Rijeka 2020, ki je bil več let trajajoč projekt, s pomočjo katerega bi se promovirale različne kulturne dejavnosti in vlaganje v infrastrukturo. 70 milijonov evrov vreden projekt je tako rekoč padel v vodo, njegova prekinitev pa je vplivala na več tisoč umetnikov, združenj, malih podjetij in lokalnih skupnosti v Reki ter po Hrvaškem. 

Audio file
21. 4. 2020 – 15.10
Okrnjen program EPK Reka, Pesniška olimpijada v Dravogradu, Festival upanja

Več nam je o situaciji medijev in kulture med epidemijo povedal Saša Leković, neodvisni raziskovalni novinar in nekdanji predsednik Hrvaškega društva novinarjev:

Izjava

Leković poudari, da enkratni denarni prispevek ni dovolj, potrebne so strukturne spremembe:

Izjava

Nazadnje smo govorili še z aktualnim predsednikom Hrvaškega novinarskega društva Hrvojem Zovkom, ki je predstavil  konkretna prizadevanja društva in sindikata novinarjev: 

Izjava

 

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj