Edina socialna funkcija umetnosti...

Kulturna ali glasbena novica
7. 5. 2015 - 15.10

Drevi ob šestnajstih se bo na Akademiji za likovno umetnost na erjavčevi odvila okrogla miza z naslovom: »The only social function of art is to fuck things up«. Na Diskusiji v organizaciji študentskega sveta ALUO in študenstkega gibanja ISKRA bosta nastopili umetnici in članici teoretskega društva »Neteorit« Kaja Kraner in Tjaša Pogačar ter sociolog in prevajalec Dr. Primož Kraševec. Okrogla miza katere namen je premislek relacije med delom in umetnostjo ter umestitvi koncepta umetnosti znotraj širšega kriznega diskurza.

 

Pogoavarjali smo se z moderatorjem in predsednikom študentskega sveta ALUO Vorancom Kumerjem. Če je edina funkcija umetnosti »to fuck things up.« nas je najprej zanimalo kaj je ta »thing«, ki jo umetnost onegavi:

 

////////////////////////IZJAVA//////////////////////////////////

 

Okrogla mizo bi lahko umetstili v širšo mavrico takšnih in drugačnih dogodkov ki razmišljajo o položaju mladih znotraj negotove sedanjosti. Vendarle pa je prednost umetnika, da so pogoji dela, ki so postali normalni za večino mladih inheretni umetnosti. V življenjskem stilu verjetno od vedno medtem, ko v načinu produkcije pa vsaj od neo-avantgard šestdesetih, ki bi jo lahko poimenovali kot prvo kreativno generacijo. Voranc nam je več povedal o specifičnosti umetnikovega položaja:

 

////////////////////////IZJAVA//////////////////////////////////

Voranc je študent kiparstva vendar istočasno študira sociologijo in filozofijo na filozofski fakulteti. Tudi obe govorki današnje okrogle mize sta formalno izobraženi umetnici, a bi njuno prakso lahko označili kot teoretsko. No, teorijo katere smoter je praksa. Podobno, a v obratni smeri bi lahko trdili za družbeno angažirano Kraševčevo prakso. Zdi se kot, da ALUO išče svoj smoter v teoriji medtem, ko se filozofska fakulteta čedalje bolj utemeljuje znotraj prakse. Voranca kot dela obeh svetov smo povprašali, če je omenjeni trend zgolj spekulacija:

////////////////////////IZJAVA//////////////////////////////////

Drevi ob dvajsetih pa bo v Gleju premiera predstave Novo Mesto Ready Made. Mare Bulc, režiser današnje premiere je oživel roman Novo Mesto pisateja Mirana Jarca. Roman opisuje čas prve svetovne vojne in takratno lokalno in svetovno umetniško dogajanje, ki je kasneje zasvetelo v Novomeški pomladi. Za predstavo pa so moči združili člani novega zanekrat še neimenovanega vala novomeške kreativnosti.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness