Festival Migrantskega filma

Kulturna ali glasbena novica
18. 6. 2012 - 14.35

V današnjih kulturnih novicah se najprej posvečamo začetku tretjega Festivala migrantskega filma, ki bo od danes pa do 22. junija potekal na večih prizoriščih. Filme si boste lahko ogledali v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra, Galeriji Škuc in v Gali hali. Ob svetovnem dnevu beguncev, ki je zaznamovan z 20. junijem, je festival posvečen vsem beguncem in migrantom.

Organizatorji festivala želijo v prvi vrsti predstaviti filme, ki aktualizirajo tematike, povezane z migracijami, azilom in begunci, njihov cilj pa je opozoriti na to, da je migrantom potrebno v naši skupnosti omogočiti dostojno življenje. V sklopu festivala si lahko ogledate 25 filmov različnih žanrov, kakšna pa je specifika tega filmskega festivala glede na ostale, pa nam je zaupal Uroš Krasnik, vodja organizacijske ekipe.
 

*IZJAVA1

Obfestivalski program zaobjema več glasbenih, kulinaričnih in  pripovedovalskih dogodkov ter okroglih miz, prav ena izmed njih pa bo na temo izkoriščanja migrantov potekala že danes. Na njej bodo sodelovali Goran Lukič, Nina Obran in dr. Vasja Badalič.

Festival se je letos prvič razširil tudi na prizorišča izven Ljubljane, tako si lahko filme ogledamo tudi v Mariboru, Novem mestu in Murski Soboti, prav tako pa je letošnja novost festivala nova tematska sekcija lokalnih migrantskih problemov, kjer bodo predstavljeni kratki filmi mladih avtorjev s Srbije, Hrvaške in Slovenije.

Uroš Krasnik nam je razkril tri kriterije, po katerih so izbirali filme, ki bodo predvajani na festivalu.

*IZJAVA2

Konvencija o statusu beguncev iz leta 1951 definira begunca kot osebo, ki se »zaradi utemeljenega strahu pred preganjanjem, osnovanem na rasi, veri, narodni pripadnosti,  pripadnosti določeni družbeni skupini ali določenemu političnemu prepričanju, nahaja izven države, katere državljan je, in ne more, ali zaradi takšnega strahu noče uživati varstva te države, ali osebo, ki nima državljanstva, in se nahaja izven države, kjer je imela običajno prebivališče, pa se zaradi omenjenega strahu ne more ali noče  vrniti v to državo«. V okviru festivala želijo preseči to poimenovanje, kaj po njihovem mnenju zaobsega poimenovanje begunec in kaj migrant pa v naslednji izjavi:

*IZJAVA3

Prvi film v sklopu Festivala migrantskega filma pa si lahko ogledate že danes ob 19.00 uri v Kinodvoru. Vsi smo migranti!

Kulturne novice je pripravila Mateja

*IZJAVE LAHKO POSLUŠATE V POSNETKU ODDAJE

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.