Film, video in vesolje, ki je naše

Kulturna ali glasbena novica
13. 10. 2015 - 15.10

V Slovenski kinoteki se drevi pod taktirko Goethe-Instituta Ljubljana pričenjajo prvi Dnevi nemškega filma, s čimer želijo predstaviti to, pri nas sicer manj prisotno produkcijo. Ogledali si bomo lahko vse od biografske drame o pesniku Friedrichu Schillerju, zadnjega dela trilogije Heimat, filma o požigu v Rostocku leta 1992 do s srebrnim medvedom okronanega Križevega pota. Kako je potekal izbor filmov in kaj bo njegov osrednji dogodek, nam je povedala Jelena Tomažin, organizatorka festivala:

Izjava

 

***
Z drugačne vrste filmom, oziroma videom, se bodo ukvarjali v Centru in Galeriji P74, kjer se bo ob osmi večerni uri otvoril peti Mednarodni bienale kratkega videa -5MINUT. Kako se video razlikuje od kratkega filma, nam je utemeljila organizatorka festivala, Polonca Lovšin:

Izjava

Večina prijavljenih avtorjev, ki so na natečaju v predizboru sodelovali, niso primarno filmski ustvarjalci. Letošnja glavna tema se imenuje Insomnia Dyslexia, ki je neuradni izraz za stanje, ki ga povzroča pomanjkanje spanja, ter se kaže kot težave z govorom in delovanjem posameznika. Ogled torej priporočamo v soboto dopoldne.

 

***

Za jutri je sklicana 8. nujna seja Odbora za kulturo, kjer se bo odločalo o nadaljnji prihodnosti vitanjskega KSEVTa in zahtevami gladovne stavke, kot je dvig proračuna za kulturo na dva procenta. Karl Erjavec in Miro Cerar sta že napovedala rešitev. Vlada naj bi se navkljub nasprotovanju gladovni stavki, ki jo Turšič izvaja že od 30. septembra, zavzemala za rešitev zavoda. Podporo bodo z javnimi branji izrekali tudi danes med 17. in 18. uro v Mariboru, Celju in Ljubljani. Z javno izjavo ga je podprl tudi sociolog Jože Vogrinc, navajamo zadnji del pisma: "Vesolje je naše", sporoča Miha Turšič. To, da ga podpremo, pomeni preprosto, da se ne pustimo zatreti. Ministrici pa blago svetujem, naj se skrije v najbližjo mišjo luknjo. Lahko je tudi voluharjeva ali murnova; vsaka bo dobra. Konec navedka. Več o gladovni stavki lahko spremljate na Radiu Študent po OFFsajdu ob 17. uri v oddaji Ni še gotovo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness