Goli in surovi

Kulturna ali glasbena novica
23. 11. 2016 - 15.10

“Festival Goli otok,” se je zatipkalo novinarjem na agenciji STA. Danes nikogar ne bomo internirali. Lahko pa se eksternirate iz svojega doma in se odpravite na festival Goli oder. Gre za festival improvizacijskega gledališča, ki se bo začel drevi ob 20. uri v Stari mestni elektrarni v Ljubljani. Predstave bodo očem in ušesom na voljo tudi v Prešernovem gledališču v Kranju.

Letošnja tema oblečenih improvizatorjev na nudističnem odru so “spogledovanja”. Zaljubljenci v teater se bodo lahko spogledovali med seboj na odru ali med seboj v občinstvu. Svoj pogled pa bodo lahko vrgli tudi čez četrti zid, in to v obe smeri. V kakšnih  smislih in kdo se bo spogledoval, smo vprašali umetniško vodjo festivala Goli oder - Majo Deklevo Lapajne:

*Izjava se nahaja v posnetku

In zakaj bi se bilo treba na odru spogledovati ali celo sleči in razgaliti?

*Izjava se nahaja v posnetku

In še o nič kaj umetelnem spodrsljaju novinarjev STA:

*Izjava se nahaja v posnetku

Od zinjenega lapsusa k zinom. Zini so umetniška forma, ki je dobila ime z osamosvojitvijo končnice “zin” od besede “magazin”. Gre pa za manjšo naklado revijic “do-it-yourself” oziroma zinov, ki se distribuirajo z neprofitnimi nameni. Prvi zini segajo v čas punka, danes pa pokrivajo teme od poezije in likovne umetnosti do političnih intervencij pa tudi vse od fanfictiona do feminizma.

Svoje zine bo danes ob 19. uri v okviru razstavnega programa Zine vitrine v Galeriji Dobra vaga v Ljubljani odprl Nejc Korenič. Naslov razstave je Manifest. Na vprašanje, kako se je mogoče izražati v formi zina, je Nejc odgovoril:

*Izjava se nahaja v posnetku

Nejc se sicer ukvarja z risbo, grafiko, ilustracijo, tetoviranjem in zini, pri čemer črpa tematiko iz misticizma in poganstva ljudskih izročil v preseku s sodobnim urbanim življenjem. Kaj si bo mogoče ogledati na razstavi?

*Izjava se nahaja v posnetku

Kulturne novičke je iz-zinil vajenec Jan.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.