Govoreči fikus in kurja moralna kriza

Kulturna ali glasbena novica
15. 1. 2019 - 15.10

Dragi poslušalci, drage poslušalke, pozdravljeni v Kulturnih novicah. Začenjamo na Kersnikovi. V Vivariju BioTehne se bo ob dvajseti uri odprla razstava Nociceptor : branje ustnic novomedijske umetnice in raziskovalke Špele Petrič. Premisa razstave pravi, da se bo nekoč pisalo leto 2040. Žurnal Science bo ravno objavil izsledke dolgoletne raziskave lingvistke Mi Yu. Ta se bo v zgodovino zapisala kot prva raziskovalka, ki bo uspešno izvedla pogovor med fikusom in človekom. To bo dosegla z dekodiranjem odpiranja in zapiranja listnih rež, podobno kot slepi berejo z ustnic. Nociceptor: branje ustnic je poskus ponovitve tega prihodnjega dogodka. Zakaj se je odločila za fiktivno izhodišče, nam pove umetnica Špela Petrič.

izjava

V projektu je umetnica združila umetniške in znanstvene strategije. Opiše nam svojo metodo:

izjava

Spoj znanosti in umetnosti predstavlja dobro izhodišče za naslavljanje prevladujočih antropocentričnih predpostavk. Več o tem spet Petrič.

izjava

Otvoritev razstave je združena s predstavitvijo dveh drugih sci-art projektov, in sicer Zvezna sočasnost Gregorja Krpiča in FlaNeuron Zorana Srdića Janežiča.

Ako vas plodovito združevanje znanosti in umetnosti ne gane, se danes dogaja tudi na področju filma. V Škucu se začenjajo Evropski filmski dnevi, PANORAMA 2019. Med 15. in 17. januarjem bodo predvajali novejše evropske, posebej nordijske kratke filme raznoterih žanrov - od animacije prek fikcije in eksperimentalnega filma do dokumentarcev. Po naših informacijah vsaj dva filma prikazujeta intimno in moralno življenje kokoši. Tudi ostali filmi se lotevajo tako intime kot morale. Prikazani bodo filmi predvsem režiserk in režiserjev mlajše generacije. Prve projekcije bodo danes ob 20:30. Vstop je prost.

Kulturne novice je pripravila vajenka Zala.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness