Hrup helikopterjev in gibi kroženja

Kulturna ali glasbena novica
8. 9. 2016 - 15.10

Na odru Plesnega teatra Ljubljana se bo danes zgodil vrtinec dveh teles. Plesni gibi Jerce Rožnik Novak in Leona Mariča se bodo skušali vpeti v krožno strukturo, v napetost, izven katere ne moremo uiti. Plesalca bosta v predstavi Hweol danes zvečer poskušala linearno dojemanje časa postaviti v krog, ki nima meja in v katerega se lahko nenehno spet vrnemo. Plesni performans Hweol...V vrtincu časa je stvaritev dveh mladih plesalcev, ki bosta v ritmu tolkal glasbenika Kaia Strobla skušala uglasiti svoje telo.

Več o samem naslovu, procesu in refleksiji projekta nam pove Jerca Rožnik.

Izjava se nahaja v posnetku.

Poleg tega se bodo v performansu igrali tudi s pravljičnim številom sedem. Kaj to pomeni?

Izjava se nahaja v posnetku.

Kako s plesom izraziti, da ni začetka ne konca, da je vse le kroženje, morda istega ali enakega, boste tako lahko videli danes ob 21h.

V Moderni galeriji v Ljubljani se bodo danes uglasili helikopterji. Predvajali bodo film Helikopterski godalni kvartet nizozemskega režiserja Franka Schefferja. Ta raziskuje nastanek skladbe nemškega skladatelja Karlheinza Stockhausena z istoimenskim naslovom.

Stockhausen, skladatelj in tudi glasbeni teoretik, je znan predvsem po eksperimentiranju z zvokom, ki se giblje med serializmom, elektroniko, glasbenim happeningom, in na neki način z dekonstrukcijo harmoničnosti. Namesto celotne notne strukture ga zanimajo individualni toni, ki se ne vklapljajo v večjo dramaturško shemo skladbe. Njegovo glasbo bi lahko označili kot kozmično, intuitivno, celo mantrično.

V delu Helikopterski godalni kvartet je uglasil štiri violine s helikopterji in v glasnosti navadnih strojev našel harmonijo, ki išče nove plasti in dimenzije hrupa. Film bo raziskoval nastanek skladbe in njeno uprizoritev, ki se je leta 1995 iz koncertne dvorane prestavila ven, v zrak, natančneje, v same helikopterje. Po filmski projekciji bo sledil pogovor z režiserjem in producentom Frankom Schefferjem, ki ustvarja predvsem dokumentarne glasbene filme. Predstavitev njegovega dela bo potekala v okviru 8. trianala sodobne umetnosti U3 med šesto in osmo uro.

 

Kulturne novice je uglasila Ana.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.