Igor Bezinović in Jet Pack4

Kulturna ali glasbena novica
17. 5. 2018 - 15.10

V Slovenski Kinoteki se bodo danes in jutri v sodelovanju z revijo KINO! posvetili mlademu hrvaškemu avtorju in režiserju Igorju Bezinoviću. Avtor, ki je na zagrebški univerzi diplomiral iz režije, filozofije, sociologije in primerjalne književnosti, se bo danes ob 21:30 predstavil z uporniškim dokumentarcem Blokada iz leta 2012. Za potrebe dokumentarca se je Bezinović leta 2009 pridružil študentskim protestom na Filozofski fakulteti v Zagrebu. 200 ur posnetkov je avtor urejal nato nadaljnji dve leti. Več o filmu in režiserjevi metodologiji snemanja nam je povedala odgovorna urednica revije KINO! Maja Krajnc.

Izjava

Jutri ob 18:00 bo kot uvod v projekcijo potekala okrogla miza, ki jo bodo pripravili ustvarjalci tematskega bloka, posvečenega Bezenoviću, v 33. številki revije KINO!. Posvetili se bodo avtorjevi metodi, ustvarjanju in avtorjevemu referenčnemu polju ter njegovi umeščenosti v kontekst sodobne hrvaške filmske produkcije, na okrogli mizi pa bo prisoten tudi režiser. Ob 20:00 pa bo okrogli mizi sledila projekcija režiserjevega debitantskega igranega filma Kratki izlet iz leta 2017, ki je nastal po motivih istoimenskega romana Antuna Šoljana. Film označujejo kot humoren portret o izgubljeni generaciji, nekaj več o njem pa nam je ponovno povedala Maja Krajnc, ki bo okroglo mizo tudi moderirala.

Izjava

V Trubarjevi hiši literature bo danes ob 20:00 potekal četrti dogodek Jet Pack. Serija razprav Jet Pack, ki jo vodi Muanis Sinanović z izbranimi gosti, se dotika žanrskih klasik znanstvene fantastike in širšega področja underground literature. Tokrat bo razprava tekla o romanu The City and the City britanskega avtorja China Miévillea , ki je med drugim tudi doktor marksističnega prava, svoj žanr pa označi za weird fikcijo. Knjiga na temeljih moderne kvantne fizike govori o dveh mestih, ki zavzemata isto mesto v prostoru, a želita ostati ločeni, kar se zaplete z umorom. Muanis Sinanović se bo o romanu pogovarjal z Dinkom Kreho – enim najvidnejših mladih kritikov postjugoslavanskega prostora.

Kulturne novice sta pripravila Kaja in vajenec Patrik.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness