Igre z ognjem v volčjem letu

Kulturna ali glasbena novica
6. 1. 2020 - 15.10

V petkovih Kulturnih novicah smo letošnje leto označili za leto Adama Bohoriča, a očitno to leto ni le njegovo. Ministrstvo za kulturo je leto 2020 ob 160. obletnici rojstva dodelilo skladatelju Hugu Wolfu. To bo obeleženo v sodelovanju z ustanovami, kot so RTV Slovenija, Festival Ljubljana, Slovenska filharmonija in Koroški pokrajinski muzej. Med drugim bo o skladatelju izšla tudi monografija. Pomen skladateljevega dela je predstavila zgodovinarka Aleksandra Ramšak iz rojstne hiše Huga Wolfa v Slovenj Gradcu.

Izjava.

 

Kinodvor pa leto začenja s premiero dokumentarnega filma o pisatelju švedskih bestsellerjev. Stieg Larsson je širši javnosti postal znan s kriminalnimi romani Dekle z zmajevskim tatujem, Dekle, ki se je igralo z ognjem, ter Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo, v sklopu zbirke Milenium. Film Stieg Larsson: Mož, ki se je igral z ognjem v režiji Henrika Georgssona švedskega avtorja predstavi predvsem kot novinarja in aktivista. Osredotoči na Larssonovo razkrivanje in dokumentiranje skrajno desničarskih gibanj, ki jim je posvetil večji del svojega precej zanimivega življenja. Med drugim je bil član Komunistične delavske lige, pisal je za trotskistični časnik in uril žensko gverilsko skupino eritrejske Osvobodilne ljudske fronte. Pisatelja in njegovo delo je predstavila literarna kritičarka Veronika Šoster.

Izjava.

Literarna kritičarka je razložila, v kolikšni meri se avtorjevo literarno delo povezuje z njegovim aktivističnim delovanjem.

Izjava.

Kulturne novice sta pripravila vajenka Taja in Mirt.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.