Jernej je še vedno hlapec

Kulturna ali glasbena novica
26. 9. 2018 - 15.10

Svet Evrope je 26. septembra razglasil za evropski dan jezikov. V EU je vsega skupaj kar 24 uradnih jezikov, med katere je tudi všteta naša ljuba slovenščina. Poznamo kar 7 narečnih skupin in skupno več kakor 30 narečij. Raznolikost narečij je zato Slovencem še kar dobro poznana. Poglaviten namen evropskega dneva jezikov je, da se posebej opozori na manj razširjenje jezike in predvsem ogrožene jezike.

 

Zvečer se bodo zvrstile kar tri gledališke premiere. Prvo pokukajmo v Kranj, kjer se bo v Prešernovem gledališču ob 19:30 premierno uprizoril tekst Venera v krznu v režiji Primoža Ekarta. V Ljubljani pa sledita dve premieri. V Plesnem teatru Ljubljana bo v režiji Enye Belak Gupta ob 20:00 premiera uprizoritve Modro črnilo. Delo se loteva birokracije in njenega dušenja vsakdanjega življenja, ki zapira človeka v medprostor čakanja, hkrati pa le te birokratske zagate krojijo človekovo trenutnost.

 

V Cankarjevem domu bo ob 20:00 premiera predstave Hlapec Jernej in njegova pravica v režiji Žige Divjaka, ki smo ga uspeli tudi priklicati. Zanimalo nas je v kolikšni meri so se pri ustvarjalnem procesu naslanjali na literarno podlogo. Govori Žiga Divjak.

IZJAVA

Predstava je prežeta s proučevanjem razmerja hlapec – gospodar. Ustvarjalci črpajo navdih tudi iz resničnih zgodb izkoriščanih delavcev in delavk.Zanimalo nas je od kje so črpali idejo za uprizoritev. Nadaljuje Divjak.

IZJAVA

 

Ker je predstava postavljena v kontekst velike Cankarjeve obletnice nam Divjak pojasni, zakaj so te tematike pomembne in zanimive tudi zunaj pompoznosti Cankarjevega leta. Nadaljuje Divjak.

IZJAVA

 

Že ob 12. uri se je začel 4-dnevni laboratorij v obliki instalacije Vsak zdaj je čas, prostor. Format je drugi del koreo-socialnega projekta Fizične manifestacije 2, ki ga snuje Snježana Premuš v Stari mestni elektrarni. Projekt razpira procesualnost v gledališkem prostoru, kjer z različnimi umetniki, strokovnjaki in ciljnimi skupinami proučuje zaznavanje telesa v današnjem hektičnem času. Čeprav se je današnji laboratorij že zaključil, je potrebno opomniti, da je število prisotnih na dogodku omejeno in se je za naslednje dni potrebno prijaviti v naprej.

 

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.