Kritika ni sodba! ... ?

Kulturna ali glasbena novica
Kritično
30. 3. 2016 - 15.15

Stanje je kritično in nemara bodo kritiki morali obrniti svojo kritično ost in se s kritiko usmeriti v lastno kritično delovanje. „Kritika je v krizi,“ je stavek, ki se ga izreka že lep čas, ali kot je na svojem včerajšnjem predavanju prikazal Thijs Lijster, nekako vse od začetkov dvajsetega stoletja. Kritika kritištva je torej stopnja samozavedanja, ki je nujna za napredek te dejavnosti, česar pa se zavedajo tudi v Društvu Igor Zabel za kulturo in teorijo ter SCCA-Ljubljana, kjer so včeraj pričeli niz predavanj in delavnic z naslovom Kako kritično je stanje kritiškega pisanja. Cikel predavanj je včeraj na Filozofski Fakulteti v tek spravil že omenjeni Nizozemec, docent filozofije umetnosti in kulture na Univerzi v Groningenu dr. Lijster. Predavanje, naslovljeno Kriza kritike, je bilo zastavljeno kot vstopna točka v izpostavljeni problem. Prisluhnimo, kaj so pravzaprav glavni vzroki za zamiranje kritike:

Izjava

Lijster je proti koncu predavanja razmišljal tudi o možnostih za izhod iz krize kritike, kjer se samo po sebi poraja vprašanje potrebe po ostri kritiki, ki izhaja predvsem iz postavljanja jasne sodbe kot glavnega dela kritike:

Izjava

Kot vidimo, Lijster zagovarja interpretacijo pred sodbo, kar se zdi v slovenskem kritiškem prostoru skorajda nepojmljivo, saj je pri nas kritika primarno razumljena še vedno predvsem kot sodba, če kritiku uspe sestaviti ostro, negativno sodbo, pa naj bi bil toliko boljši. Lijster tovrstni pristop označi za zastarelega in preko Borisa Groysa poda videnje sodobne kritike:

Izjava

Kot vidimo, je prisotnih nekaj za naš prostor provokativnih misli, a včerajšnje predavanje je bilo bolj kot ne uvod v današnje, naslovljeno Nasproti 'uprostoritvi' kritike, ki se bo odvilo 18.00 v Projektni sobi SCCA. Lijster bo v drugem predavanju skušal razmisliti o ustvarjanju novega prostora za kritiko oziroma o delni metamorfozi kritiškega polja, kar bo izvedel tudi ob pomoči svojega nedavno, v letu 2015 izdanega dela Spaces of criticism: Shifts in Contemporary Art Discourses.

 

Ker pa je današnja sreda očitno izrazito kritična, imajo prav tako ob 18.00 zainteresirani možnost prisostvovati še enemu pogovoru o kritiki, tokrat vezani na uprizoritveno umetnost. V organizaciji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije se bo v Stolpu Škrlovec v Kranju odvila okrogla miza z naslovom Bog živi ali vrag vzemi kritiko!? Sodelovali bodo priznani slovenski gledališki kritiki in ustvarjalci, dogodek pa bo povezoval Slavko Pezdir.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness