Kultura podob

Kulturna ali glasbena novica
16. 1. 2013 - 14.10

Če bi bila Susan Sontag še živa, bi danes dopolnila 8o let. Kot umetnostna teoretičarka in kritičarka je napisala vrsto tekstov, ki so odmevali zaradi svoje provokativnosti in nepristranske lucidnosti. Bila pa je tudi sama umetnica in ustvarjalka, saj je izpod njenega peresa nastalo tudi nekaj literarnih umetnin. Del kulturnih novic bomo posvetili njenemu pogledu na fotografijo. V svoji zbirki esejev z naslovom O fotografiji Susan Sontag tematizira odnos med slikarstvom in fotografijo in ugotavlja, da je slikarstvo že od začetka zaviralo uveljavitev fotografije kot lepe umetnosti in ji prilepilo stigmo plebejske umetnosti.

 

Nadaljnji razvoj fotografije gre v dve smeri, posvojili sta jo tako visoka elitistična umetnost kot tudi bolj komercialna oziroma uporabna umetnost. Susan Sontag opozarja, da je nemogoče začrtati mejo med umetnostjo in fotografijo in hkrati tudi razliko med profesionalnim in amaterskim fotografom. Poglejmo si njen citat: »Ločnica med ljubiteljem in profesionalcem, med primitivizmom in prefinjenostjo namreč v fotografiji ni le teže določljiva kot v slikarstvu – brezpredmetna je. Naivna ali komercialna ali čisto uporabnostna fotografija ni kot vrsta prav nič drugačna od fotografije, kakršno gojijo najbolj nadarjeni poklicni fotografi.« Hkrati avtorica ugotavlja, da kapitalistična družba išče kulturo, ki temelji na podobah.

***

Če boste danes zvečer začutili potrebo po odkrivanju novih slikarskih in risarskih podob, se lahko odpravite v Bežigrajsko galerijo 2, kjer bo ob 19. uri otvoritev razstave Bineta Kreseta. Na ogled bodo postavljena dela nastala od leta 2006 pa do leta 2012. O umetnikovih inovacijah in predstavljenih motivih nam je več povedal umetnostni kritik Miloš Bašin:

_______

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

_______

***

Jutri bo v Cankarjevem domu ob 20. uri slovenska premiera plesne predstave Drugi sočasno, ki je nastala v koprodukciji zavoda Emanat. Koreografijo je prevzel znani hrvaški koreograf in plesalec Matija Ferlin. Po predstavi bo potekal tudi pogovor z ustvarjalci in predstavitev literarne predloge z enakim naslovom - Drugi sočasno, ki jo je napisala dramaturginja Jasna Žmuk. Z njo smo se pogovarjali o estetiki povezave med gibom in besedo:

_______

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

_______

 

Kulturne novice zaključujemo s še enim citatom Susan Sontag, ki se glasi:«Ni samo trpljenje tisto, ki se ga najbolj bojimo, temveč trpljenje, ki ponižuje.«

 

K vstaji proti ponižanju vas v današnjih kulturnih novicah poziva Tjaša Mislej.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness