Kulturne novice zatiranih

Kulturna ali glasbena novica
4. 12. 2012 - 14.15

Spodobi se, da današnje kulturne novice, ki prihajajo dan po veselem dnevu za kulturo in dan po dnevu množičnih protestov, posvetimo vprašanju političnega in emancipatornega v estetskem, tokrat vprašanju političnega in emancipatornega v gledaliških praksah. V Trubarjevi hiši literature se namreč ob petih popoldan kani zgoditi predstavitev zbornika Praznovanje/Možnosti/Transformacije. Zbornik nam v branje in v misel ponuja kar nekaj tekstov, ki odpirajo transformativne potenciale znane gledališke metode gledališča zatiranih, zasnovane s strani brazilskega gledališkega akterja Augusta Boala. O samem zborniku je za Radio Študent spregovorila ena izmed urednic, Nena Močnik:

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU ODDAJE

Kot smo slišali, se metoda gledališča zatiranih, ki temelji na vzpostavitvi participativnih performativnih praks in na suspenzu razlik med igralci in gledalci, na različne načine realizira v različnih lokalnih kontekstih. Poslušajmo podrobneje, kako so se metode gledališča zatiranih manifestirale v slovenskem prostoru.

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU ODDAJE

 

Poleg predstavitve zbornika Praznovanje/Možnosti/Transformacije pa se bo ob sedmih zvečer v Stari mestni elektrarni odvijal pogovor s člani gledališke skupine Beton Ltd., ki ga bosta vodila predstavnika Kitch kolektiva, Lana Zdravković in Nenad Jelesijević. Ker se bo pogovor osredotočal na vlogo umetnosti v grajenju skupnega, smo Nenada Jelesijevića povprašali o pomenu estetike v trenutni politični situaciji.

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU ODDAJE

 

Za kulturne novice pa je razliko med performerji in publiko ukinjal Robert B.

 

Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.