Me že ma da bi te

Kulturna ali glasbena novica
20. 3. 2017 - 15.10

Pozdravljeni v prvih kulturnih novičkah letošnje pomladi. Posvečene bodo mednarodnemu dnevu frankofonije, ki ga po svetu obeležujejo na današnji dan. Dan frankofonije pomeni, da si države, ki jim je skupen francoski jezik, izkažejo pripravljenost za skupno sodelovanje, solidarnost in prizadevanje za medkulturni dialog. Gre za vrednote, ki jih zagovarja 84 držav članic Mednarodne organizacije za frankofonijo.

 

Od leta 1999 ima Slovenija v organizaciji status opazovalke, vsako leto pa dan frankofonije praznuje tako, da gosti Festival frankofonega filma, ki bo letos potekal že šestič. Pogovarjali smo se s Patricijo Košir, sodelavko Francoskega inštituta v Ljubljani.

 

Teden frankofonega filma je pravzaprav del širšega sklopa prireditev, organiziranih v sklopu Meseca frankofonije. V LeClercu se recimo danes zaključuje teden francoskih jedi. Kakšni dogodki nas še čakajo?

*Izjava

Letos praznuje Francoski inštitut petdesetletnico delovanja v Sloveniji, o čemer so posneli tudi kratki film z znanstveniki in kulturnimi delavci, ki sodelujejo s francoskim govornim področjem. Kakšna sodelovanja se nam obetajo v prihodnje?

*Izjava

Med letoma 1926 in 1927 je na pariški Sorboni študiral tudi slovenski pisatelj Vladimir Bartol. Danes bo v Stolpu Škrlovec v Kranju slovesna premiera predstave Alamut, ki jo je po romaneskni predlogi dramatiziral Dušan Jovanović.

 

Od vizualne kulture pa h glasbi in besedi. V Trubarjevi hiši literature z njima organizirajo zmenek, vendar ne na slepo: na njem bosta glavna akterja etnomuzikolog Jane Weber in kantavtor Matej Kranjc, ki se bosta ukvarjala z zgodovino popularne glasbe in pomenom tradicije péte poezije.

 

Kulturne novice je spisala Zala.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.