Medtem pa uživaj v vibracijah, drugič

Kulturna ali glasbena novica
20. 12. 2021 - 15.10

Te dni si v Kulturnem centru Tobačna 001 lahko ogledate razstavo umetnice Neže Knez z naslovom Skozi te iste pore se še vedno zliva taisti znoj, poskus 2 (Cirkulacije). Projekt je rezultat večletne raziskave prostora s poudarkom na odnosih, ki se v njem in posledično do njega pletejo ter prepletajo. Avtorica raziskuje spomin in odnose med naravnimi ter zgrajenimi prostori, ukvarja se z učinki posameznih elementov, pri svojem delu pa uporablja vrsto različnih medijev. Med njimi so analogni 16milimetrski film, diaprojekcije, site-specific objekti, digitalne animacije in drugi. Razstavo uporablja za premišljevanje filma, s katerim se zadnje leto intenzivno ukvarja v sklopu zagrebškega izobraževalnega programa RESTART.

Po nekoliko zmedenem pregledu pogoja PCT izvemo, da smo v tem dnevu do zdaj drugi obiskovalec, res pa je umetnica projekt predstavila ravno večer prej. Ob vstopu v prostor opazimo, kako je ta kljub izvornemu pravokotnemu tlorisu v sklopu razstave izrazito dinamično oblikovan. Kot pove kustosinja Nina Skumavc, je bilo njeno postavljanje zahteven in dolgotrajen proces:

Izjava

Sprva nas postavitev zaradi razpršenosti vseh elementov nekoliko zmede, a to je, kot pove avtorica, tudi njen namen. Ne zanima je toliko prenos linearno zapisane vsebine, raje se spušča v polje cikličnosti, ponovljivosti in prekinitev, ki jih prikazuje z osebno zgodbo. Na prvi pogled bi lahko presodili, da je postavitev naključna, vendar lahko po premisleku opazimo določene vzorce. Ti sicer niso toliko ključni, ker tudi za avtorico ta oblika ni končna, prej je osnutek še trajajoče priprave na snemanje filma. V pogovoru z avtorico Nežo Knez o postavljanju razstave nekatere podrobnosti izvemo še od nje:

Izjava

V središču prve polovice sobe, ki sicer deluje bolj kot nekakšna živa celota, ki bi se lahko v katerokoli smer še razrasla in ki kot taka ni strogo razmejena, najdemo mizico s herbarijem, razvitimi deli 16-milimetrskega filma in preostalimi fragmenti, ki služijo proučevanju filma v prostoru. Več o tem, kako razstava obiskovalcu ponuja priložnost za sodelovanje v tako rekoč filmskem laboratoriju, pove Neža Knez:

Izjava

Poskus spremljanja izrazito razpršenega dogajanja zmoti čuvaj razstave, ki se zadnji trenutek spomni prižgati enega od delov inštalacije. Našo pozornost tako pritegne množica svetlobnih in zvočnih vtisov. Z njimi avtorica cilja na posebno atmosfero, ki se vzpostavi še posebej v povezavi z vrsto zvočnih podob. Predvajanju številnih videoposnetkov posesti avtoričine tete, ki avtorici predstavlja temeljni vir snovi in motivov narave, se pridružuje glas umetnice, slišimo lahko tudi njene bližnje znance. Na stenah odsevajo skozi leče projicirane sence različnih bilk, v enem od delov pa najdemo posodo z valujočo vodo, ki resonira glede na z elektromagnetnim valovanjem zaznane premike drevesnih tokov. Od kod umetnica črpa navdih, oriše Skumavc:

Izjava

Za konec smo se vprašali, kako je prišlo do sodelovanja med avtorico in Tobačno, ki je del Muzejev in galerij Mesta Ljubljane. Knez z njimi namreč razstavlja že drugič. Prvo sodelovanje je potekalo novembra letos v okviru razstave Naj bo kvir, na kateri so bile predstavljene kvirovske umetnice. Vabilo na razstavo kvirovske umetnosti pa je Knez navdalo z mešanimi občutki.

Izjava

Razstavo Skozi te iste pore se še vedno zliva taisti znoj si lahko ogledate do 21. januarja.

V Kulturnih novicah je bila z vami vajenka Lara, mentorirala je Neja.

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.