Mismo ulca

Kulturna ali glasbena novica

Cirkuška skupina Mismo Nismo v sodelovanju z združenjem za cirkuško pedagogiko Cirkokrog organizira delavnice uličnega nastopanja. Uvodno srečanje bo 18. februarja, prijave pa zbirajo vse do 21. februarja. Delavnica je namenjena vsem, ki bi se radi preizkusili v uličnem teatru. Prvega pol leta bo posvečenega snovanju ulične predstave in brušenju cirkuških tehnik, nadaljevanje pa nastopanju in nabiranju izkušenj na ulici. Udeleženci bodo imeli poleti priložnost, da nastopajo na festivalu uličnih umetnosti Ana Desetnica.

Pogovarjali smo se s Tjažem Juvanom, ki sestavlja trojico Mismo Nismo skupaj z Evo Zibler in Otonom Korošcem. Pojasnil nam je, zakaj je program mentorstva imenovan Misija šotor.

izjava

Pogovor s kolektivom Nismo Mismo o ustvarjanju in produciranju sodobnega cirkusa
 / 29. 11. 2021
Cirkuški umetniki pri nas se po Juvanovih besedah soočajo s prostorsko stisko, ki se je še zaostrila po lanskem rušenju Roga, kjer je domovala Cirkusarna NaokRog. Cirkus je namreč prostorsko zahtevna umetnost, saj terja veliko kvadraturo in visoke stropove. V poštev pridejo denimo industrijska poslopja, ki pa so draga za najem. Denar za najem prostora bi lahko zbrali s komercialno dejavnostjo, ki pa po sogovorčevem mnenju zatira socialno komponento cirkusa. Nakup šotora se mu tako zdi dobra alternativa, saj omogoča sorazmerno avtonomijo. Je mobilen in najti je treba le prostor, kamor ga lahko postavimo. Kot razlaga Juvan, je namen delavnic tudi grajenje skupnosti, saj bi del prispevkov, zbranih z nastopanjem, vložili v nakup šotora, ki bi bil nato namenjen souporabi.

izjava

Šotor, ki bo služil kot prostor za vaje, delavnice in hkrati za turnejsko nastopanje, že sam po sebi spodbuja skupnostno delovanje, saj je za upravljanje z njim – prenos, postavljanje in razstavljanje – potrebna cela ekipa. Terja tudi komunikacijo z lokalnim prebivalstvom, v ekipi pa upajo, da bodo na prihodnjih turnejah čim pogosteje naleteli na kakšnega naklonjenega kmeta, ki jim bo dovolil postaviti šotor na njegovem posestvu.Ob omenjeni prostorski problematiki in težavnosti dostopanja do projektnih sredstev ima po Juvanovih besedah ulično nastopanje to prednost, da omogoča drugačen način samofinanciranja, ki je neodvisen od institucionalnih struktur, in hkrati omogoča veliko prostora za eksperimentiranje. Na ulici je mogoče točko ali predstavo v neposredni komunikaciji s publiko sproti piliti in ob tem nekaj zaslužiti. Mismo Nismo so se v zadnjih letih najbolj profilirali s cirkuškima predstavama NOise Circus in Žonglerski koncert, poleg tega redno prirejajo odprte cirkuške vaje, na našem radiu pa vsak mesec postrežejo z oddajo Jutranji padec. Kot je razložil Tjaž, je imelo tudi ulično nastopanje zanje velik pomen.

izjava

Mismo Nismo pravijo, da so za vsakogar, ki želi kaj povedati svetu, ga zanima cirkus ali pa bi samo rad potoval in ob tem nekaj zaslužil, 68-odstotno sigurni, da je ulična umetnost prava izbira zanjo ali zanj. Tjaž bo za konec še enkrat povabil vse zainteresirane na uvodno srečanje, mi pa vas pozivamo, naj naslednjič, ko na ulici srečate cirkusanta, njegov klobuk nikar ne ostane prazen.

izjava

Kulturne novičke je pripravil vajenec Ivan.

http://mismonismo.org/

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness