Neka druga svoboda

Kulturna ali glasbena novica
13. 6. 2013 - 14.15

 

Danes se v švicarskem Baslu odpre Art Basel, very famous sejem sodobne umetnosti, pravzaprav največji umetnostni sejem na svetu. Na 44. izdaji sejma se predstavljajo 304 galerije iz 39 držav, prvič pa tokrat sodelujejo tudi trgovci z umetninami iz Singapurja in Filipinov. Tovrstna eksotika bo popestrila nakupovalne vozičke zainteresiranih kupcev, ki bodo umetnost lahko nakupovali še v naslednjih treh dneh. Za svoje mesto na sejmu se je sicer letos potegovalo več kot 1000 galerij, poroča STA, a jih je 700 prejelo negativen odgovor, saj je po besedah vodje sejma njihov najpomembnejši kriterij kvaliteta. Razliko med dobro in slabo kvaliteto so naredili za to pristojni organi, kot to počnejo v vsakem povprečnem šoping centru. Umetnostni sejem kot paradigma sodobne hegemonije trgovine očitno doživlja svoje vedno bolj izrazite vrhunce, kar zgolj pomeni, da je neokolonializem v polnem teku.

 

K sreči obstajajo druge, bolj pristne oblike kreativnega izražanja, ki pa se vendarle izmika tržni logiki. Ena takšnih je predstava Druga svoboda, ki si jo nocoj lahko ogledate v premierni izvedbi. Projekt sta pripravili koreografinji, plesalki in performerki Leja Jurišić in Teja Reba. "Druga svoboda ne pomeni, da je vse mogoče, temveč da nihče ni izključen," pravita v napovedi predstave. Vprašali smo ju, kako sta se lotili uprizoritve te odlične iztočnice. Govori Teja Reba:

// izjava v posnetku //

Leja Jurišić pa je razmišljala takole:

// izjava v posnetku //

V drugo svobodo se lahko poglobite v Stari elektrarni ob 20. uri.

 

Predvsem mlajše poslušalce RŠ-a bo najbrž zanimalo današnje dogajanje v centru mesta, ki že poteka in bo trajalo tja do 19. ure. Gre za PUMstival, najpomembnejši letni dogodek programa Projektno učenje za mlajše odrasle. Predstavili se bodo projekti iz Slovenije, nastali znotraj programa PUM, poleg teh pa tudi skupini mladih iz Češke in Danske, v okviru transnacionalne mladinske pobude Street Life.

 

Kulturne novice je pripravil Nenad J.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness