Nočemo kulture klovnov!

Kulturna ali glasbena novica
24. 10. 2017 - 15.10

Današnje kulturne novice selimo v Srbijo, natančneje nadaljujemo poročanje o dogodkih, ki so se godili v petek, 20. oktobra, pred Muzejem za sodobno umetnost v Beogradu. Sočasno z ponovnim odprtjem Muzeja so Nikola Radivojević, Rena Redle, Vladan Jeremić in Tony Maslić vabili na Salon nepodkupljivih (Salon Nepotkupljivih), ki poteka od 20. do 28. oktobra. Performans ob začetku Salona pa so po poročanju srbskih medijev N1, Insajder in seecult.org ob koncu začinile aretacije Vladana Jeremića in Uroša Jovanovića zaradi blatenja imena predsednika države Aleksandra Vučića.

Muzej za sodobno umetnost v Beogradu je ravno obeleževal pol stoletja od prvega odprtja, čeprav je bil muzej zadnjih deset let zaradi zapoznelih rekonstrukcij za javnost zaprt. Medtem ko se je srbska smetana gostila in mastila na političnem dogodku, so Nepodkupljivi umetniki organizirali performans z naslovom Salon nepodkupljivih. Nadeli so si papirnate maske s podobo trenutnega predsednika Srbije Vučića in med obiskovalce muzeja delili pamflete s podobo sendviča. Kasneje naj bi v okviru programa Salona sledil prihod Uroša Jovanovića s sliko predsednika Vučića, ki so jo naslovili Vučić - najboljši umetnik.

Še preden se je performans zaključil, je policija priprla enega izmed glavnih akterjev Nepodkupljivih Vladana Jeremića. Odvzeli in zasegli so mu pamflete in jih obravnavali kot dokazni material. Jeremić, član mednarodne platforme Artleaks, je v priporu preživel le nekaj ur, ko so ga tudi zaslišali, na koncu pa naj bi po njegovih besedah šele javni tožilec zaukazal, naj ga izpustijo iz pripora.

Pol ure za Jeremićevo aretacijo je sledila aretacija drugega neodvisnega umetnika in performerja Uroša Jovanovića. Medtem ko je vstopal v muzej z okvirjeno sliko aktualnega srbskega predsednika Vučića, so njegovo dejanje prekinili policisti. Gesta je bila vezana na nedavne predloge, naj se v uradne inštitucije in šole vrne portret aktualnega predsednika, ter izjavo predsednice vlade Ane Brnabić, da se mora krepitev kulta nacionalnih simbolov nadaljevati. Uroš Jovanovič je bil izpuščen iz pripora šele naslednji dan, 21. oktobra 2017.

Video posnetek, ki promovira Salon nepodkupljivih, je naslovljen Nočemo kulture klovnov! Umetnost, katere namen je zreduciran na zabavanje množic, po mnenju Nepodkupljivih ne zadostuje standardom in sami biti kulture.

Dogodki ne bi mogli bolj odsevati trenutnega stanja kulture v Srbiji, kjer navkljub finančni podhranjenosti, strankarskim zdraham, amaterizmu in samocenzuri v kulturi mnogi umetniki molčijo o nedopustnih razmerah, v katerih se nahaja srbska kulturna srenja. Medijska kontrola in politično vmešavanje v delovanje kulture sta ponovno razkrila tanko mejo, ki jo bivše avtoritarne države preskakujejo nazaj v pretekle režime. Delavci v kulturi o ekonomskih in mentalnih okoliščinah, v katerih se nahajajo, raje molčijo, tiste, ki mirno, vendar jasno in glasno s pamfleti in shodom povlečejo luč na te zatemnjene tematike, pa kaj hitro pobaše policija.

Umetniki, ki kričijo po svobodi in kažejo s prstom na krivca, odražajo ne le težave kulturne srenje, temveč celote politične situacije v Srbiji. Kako tanka je namreč meja med političnimi demonstracijami in umetniškimi performansi, se lahko spomnimo na primeru shodov in poplesavanj zombijev v Sloveniji izpred približno petih let. Maske so na srbskih tleh povzele dotičen obraz in jasno naslovile dotične osebe. Podhranjeni ljudje se hranijo s fiktivnimi sendviči, ki jih deli država že tako podhranjeni umetnosti. Pamfleti s podobami sendvičev namreč asociirajo na pogosto prakso političnih strank, ko na eskapadah za glasovi krožijo po državi in k svojim stojnicam vabijo državljane s pomočjo sendvičev in drugih sladic.

Z aretacijami umetnikov in minimaliziranjem pomembnosti dogajanja v večjih medijih, ki so poročali o otvoritvi Muzeja sodobne umetnosti ter Salonu nepodkupljivih, pa država Srbije le priznava strah in resnico, ki jim jo zrcalijo umetniki sami.

--------------------------------------------------------------

Dogajanje lahko spremljate na naslednjih povezavah:

https://www.youtube.com/watch?v=UESrULZnJYQ

https://theunbribables.wordpress.com/

https://www.facebook.com/events/1821921701471694/

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.