oblikovanje identitete

Kulturna ali glasbena novica
21. 11. 2013 - 14.01

Pobuda Skupaj za knjigo, ki namerava odkupiti 69-odstotni delež Mladinske knjige, je imela v ponedeljek ustavno skupščino enako imenovane namenske družbe. Kot vemo, je Mladinska knjiga največji slovenski konzorcij, ki pa je že dlje časa v težavah. Prva dražba je postavila sklic 22,56 milijona evrov, ki pa se je na drugi dražbi razpolovil. Poleg člana Roka Zavratnika v družbi Skupaj za knjigo stojijo še Ana Jug, Kamilo Lekše, ki je, mimogrede, izvršni direktor, pisatelj Slavko Pregelj, Barbara Simoniti, Uroš Ahačič in Andrej Ilc. Govori Rok Zavratnik.

* Izjava se nahaja v posnetku.

Ker je namen družbe odkup 69-odstotnega deleža in s tem boljše upravljanje, smo Zavratnika vprašali še, na kakšen način bo družba zbrala potreben kapital za odkup. Direktnega odgovora ni podal, je pa med drugim omenil tudi način crowdfundinga.

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

Naslednje vprašanje ni le vprašanje literature, temveč družbe. Delavsko-punkerska univerza ob 18. uri organizira predavanje Država, partija in revolucija. Spregovoril bo Anej Korsika, član DPU-ja in Iniciative za demokratični socializem. Pristopal bo z analizo oktobrske revolucije, boljševiško željo po demokratičnih načelih centralizma pa bo primerjal s stališči sodobne levice. Naj opomnimo, da se bo predavanje odvijalo na novi lokaciji: namesto na Metelkovi Korsiki lahko prisluhnete v Rogu.
 

V tokratnih novicah se vprašanje dogodkovnosti mimogrede navezuje tudi na zgodovinsko identiteto. Ob 19.00 se bo v atriju ZRC SAZU pričel razgovor z naslovom Kaj je v glasbi slovenskega? Večer vključuje dognanja muzikološkega raziskovanja glasbe, eno izmed vprašanj pa bo tudi tisto o univerzalnem in lokalnem. Se kaj specifičnega v glasbi pojavlja povsod po svetu? Kaj poleg sloga, umetnika in vsebine glasbo še povezuje z nacionalno identiteto? Malo o romantiki, ki je emancipirala narode, nekaj pa tudi skozi oči sodobne teorije in izkušenj, pravijo. O nacionalnosti v glasbi in nacionalni glasbi se bodo razgovorili Darja Kotar, Gregor Pompe, pa tudi drugi raziskovalci glasbene zgodovine in njenega aktualnega stanja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness