Od kuratorstva do krize

Kulturna ali glasbena novica
2. 11. 2012 - 14.15

 

"Piše se leto 2084. Denar je ukinjen, ljudje pa za sredstvo menjave uporabljajo informacijske produkte. Državam ni več mogoče vladati in njihove meje so predrugačili vplivni posamezniki. Umetnost je povsem kolonizirala življenje, tako da so vsi vidiki vsakdanjika postali estetski. Nekdanji muzeji so zdaj podatkovni centri. Biti pomeni nenehno se samooblikovati. Nihče nima poklica. Delo ne obstaja več. V mestu, ki je bilo nekdaj Berlin, se sestane skupina ljudi in začne razpravljati o možnostih za neodvisno kulturno produkcijo."

 

Če ne bi vedeli, da je pravkar prebrano kratka vsebina 30-minutnega videa "2084 – prva epizoda (Znanstvenofantastična predstava)", bi zlahka pomislili, da gre za opis sedanjega trenutka. Video avtorjev Pelina Tana in Antona Vidoklea bodo zavrteli nocoj ob 19. uri v Kinoteki, sodi pa v filmski program mednarodnega kolokvija "Paralelni modeli kuriranja" v organizaciji Muzeja sodobne umetnosti Metelkova in v sodelovanju s Clark Art Institute iz ZDA. Vstop v Kinoteko bo prost.

 

Okrog katerih tem bo tekla beseda na omenjenem kolokviju in od kod naslov "Paralelni modeli kuriranja", smo vprašali Adelo Železnik iz MSUM:

 

// izjava je v posnetku //

 

Nadaljevali bomo z aktualnim dogajanjem v istem muzeju, ki se je odločil odzvati na aktualna dogajanja v naši krizni družbi. Posvet z naslovom "Kako naprej" so zastavili kot premislek o drugačnih modelih organiziranja v polju kulture. Pri tem so ideje za možne nove oblike delovanja črpali iz izkušenj različnih družbenih gibanj in iniciativ. Tako bo na posvetu tekel pogovor o tem, ali je transverzalno povezovanje sploh mogoče in kako se organizirati, v razpravi pa želijo sprožiti premislek o številnih vprašanjih: Kako lahko zagotovimo dolgoročno delovanje gibanj onkraj prizadevanj za dosego zgolj kratkoročnih ciljev? Katere so težave pri organiziranju takih gibanj danes in kateri modeli organiziranja pridejo v poštev? Kakšno vlogo imajo delavski in sindikalni boji ter njihove izkušnje pri iskanju odgovorov na prej zastavljena vprašanja? Ali se pri organiziranju sploh še lahko zanesemo na klasične oblike sindikalizma? Kako lahko črpamo iz preteklih izkušenj gibanj? Kako lahko skupaj začenjamo nove boje?

 

Posvet je del izobraževalnega programa "Izobraževanje za skupno". Odvil se bo 8. novembra ob 18. uri v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

 

Prve novembrske kulturne novice je pripravil Nenad J.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness