Odrski vikend

Aktualno-politična novica
6. 9. 2013 - 14.10

Kako so erotično zgodbo iz pariških bordelov uprizorili na odru, lahko pogledate danes zvečer v Mladinskem gledališču. Apollinairjev (Apolinerjev) roman Enajst tisoč batin je režiral Ivan Peternelj v sodelovanju z gledališčem ŠKUC. Kako jim je uspelo ohraniti jezikovno inventivnost in poetiko v prevodu ter izpeljati čutno dramsko igro, pa bodo premierno pokazali ob pol osmih.

Zvečer se obeta še ena premiera. Tokrat nam Ex Ponto postreže s predstavo Stanislave Repar Slovenka na kvadrat v režiji Nicka Upperja. Današnja uprizoritev v Cankarjevem domu je že razprodana, vendar si predstavo lahko ogledate tudi jutri ob 19.30 na isti lokaciji.
Festival ponuja še Ionescove Stole, danes zvečer ob 19.30 v Mini teatru. Z direktorjem Ex Ponta Damirjem Domitrovićem smo se pogovarjali o okvirni festivalski temi - Kje je meja?

Prisluhnimo:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

Direktor festivala govori o predstavi zagrebškega režiserja Boruta Šeparovića »55+«, kjer nastopajo običajni ljudje, starejši od 55 let. Projekt 55+ je nastal v sklopu dolgoletne misije Montažstroja, po kateri mora umetnost prevzeti odgovornost za skupnost, v kateri nastaja. Predstava je edinstven kulturni dogodek – istočasno gledališka izvedba, politični shod in javno snemanje dokumentarnega filma –, v katerem 44 protagonistov z odra spregovori v svojem imenu in imenu celotne generacije.

 

 

Domitrović je o predstavi dejal:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

 

Vprašali smo še, ali bo kakšen žur za zaključek Ex Ponta:

 

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Ostanimo še pri teatru oziroma pri petih teatrih, združenih v projekt Abonma Transferzala. Neodvisni ljubljanski odri - Mini teater, Plesni Teater Ljubljana, Center kulture Španski borci, Stara mestna elektrarna in Gledališče Glej so nam prav danes postregli z novinarsko konferenco in predstavili novosti, ki jih prinaša Abonma Transferzala.

 

Prisluhnimo Roku Avbarju:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

 

Beseda Abomna nam je zazvenela nekoliko preveč mainstreamovsko glede na alternativno kulturno ponudbo. Avbar pravi, da:

 

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Če ste v petek zvečer namenjeni na Metelkovo, greste tja lahko že ob osmih in se v galeriji Alkatraz sprehodite po razstavi Front(a) skupaj z avtorjem Goranom Škofićem.

 

Kaj je novega in kulturnega, je raziskovala Iva.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness