Osemnajstelka Ane Desetnice

Kulturna ali glasbena novica
26. 6. 2015 - 15.15

Z današnjim dnem se pod organizacijo Gledališča Ane Monroe v Sežani začenja osemnajsto udejanjanje festivala uličnega gledališča Ana Desetnica, ki ga bo nato v času do osmega julija v različnih oblikah mogoče gledati še v dvanajstih drugih krajih po Sloveniji. O spremembah, ki bodo zaznamovale izvedbo letošnjega festivala, smo spregovorili z vodjo Gledališča Ane Monroe Gorom Osojnikom.

Izjava je dostopna na posnetku.

Kakšna je sestava gledališkega jedra festivala - komu ali čemu je smotrno nameniti posebno pozornost in kaj tvori samo jedro festivala?

Izjava je dostopna na posnetku.

Med festivalom bo vzporedno potekalo delovanje gledališča Šugla, v sklopu katerega se bo odigralo šest predstav v izvedbi mlajše generacije, in ne nazadnje še Mednarodna poletna šola Šugle. O slednji več v naslednji izjavi.

Izjava je dostopna na posnetku.

 

Zaključujemo s kratkim pregledom birokratskega dolgčasa preteklega tedna.

Društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulturne in umetnosti - Asociacija - je na Ministrstvo za kulturo poslalo pripombe glede Zakona o medijih. Spomnimo: gre za sporno pojmovanje kvot, ki izenači kriterija "Biti slovenska glasba" ter "poj v slovenščini". Na podlagi tega bi velik del glasbe, ustvarjene v Sloveniji bodisi v okviru naših produkcijskih hiš bodisi slovenskih izvajalcev, obstal na situ. Spornemu pojmovanju kvot so člani zoperstavili seznam petih kriterijev za pripoznanje slovenstva v glasbi, ki bi težave odpravil. Te se verižijo od nacionalnosti izvajalca, soudeleženosti javnih sredstev, pa do kraja snemanja ali prvega predvajanja dela. Poleg tega pričakujejo, da bo zakon v končni obliki upošteval tudi problematiko, vezano na distribucijo medijev preko širokopasovnih digitalnih omrežij, ki je v slovenskem prostoru napram globalni sliki močno zapostavljena.

Asociacija je nad delovanjem kulturnega ministrstva negodovala tudi v zvezi s časovnim obsegom javne razprave o osnutku Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi. Asociaciji ni povšeči, da se bo že o tako šlampastem predlogu razpravljalo zgolj slab mesec ter s tem onemogočilo kakršen koli resen vpliv javnosti na oblikovanje zakonodaje.
 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness