Poganjanje kulturnega voza v 21. stoletju

Kulturna ali glasbena novica

Življenje celo sprt, nestalen,

miru resnice, sreče je iskal -;

njegov bil smoter temen, daljen,

umel ga ni, zato je pal.

 

Te verze si je namenil pesnik Josip Murn - Aleksandrov, ki bi na današnji dan praznoval 140. rojstni dan. Vse najboljše!

Na isti dan je Odbor za kulturo v Državnem zboru predstavitev kandidata za ministra za kulturo Zorana Pozniča, z 11 glasovi za in tremi proti, ocenil za ustrezno. Spomnimo, Zoran Poznič je bivši študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, kandidat stranke SD, direktor Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, in kot kaže, bodoči minister za kulturo. Kot minister bi želel, citiramo, “poganjati kulturni voz, ki bo kos izzivom 21. stoletja,” konec citata. Sprejel bi zakon o kulturnem evru, digitaliziral in ohranjal kulturno dediščino, tako kot to počnejo v Evropi, in pripravil nacionalni program za kulturo, ki ga še nimamo. Poznič sovraži sovražni govor, zato si želi konkretno delati tudi na področju nove medijske zakonodaje, ki bi sovražni govor izkoreninila.

Želi si nadaljevati delo ministra Prešička. Brez verbalnega nasilja, seveda. Kot pravi sam in kot smo že poročali, ni take vrste človek, ki bi povzdigoval glas.

Evropska unija je pred sprejemom direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. O izzivih in implementaciji novosti na tem področju bodo spregovorili Društvo slovenskih režiserjev in zavod za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije na dvodnevni delavnici evropskih avdiovizualnih avtorjev.

Načelni dogovor glede osnutka evropske direktive o ureditvi avtorskih pravic
 / 14. 2. 2019

Politično soglasje glede ureditve avtorskih pravic v digitalni dobi so Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija dosegli februarja. Več o direktivi in njenih posledicah na slovenskem kulturnem področju nam je povedala predsednica društva slovenskih režiserjev Urša Menart.

Izjava

Dogovor je naletel na negativno recepcijo predvsem s strani novinarskih organizacij. Nasprotno stališče zavzema in argumentira predsednik Piratske stranke Rok Andrée.

Izjava

Andrée nam je pojasnil tudi vsebino spornih členov.

Izjava

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Nika.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness