(Po)krajine

Kulturna ali glasbena novica
3. 10. 2019 - 15.10

Današnje Kulturne novice povezuje tema krajin oziroma pokrajin. Nocoj se bo ob 18. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu otvorila mednarodna razstava Podobe pokrajine, ki bo na ogled do 8. decembra. Pobudo za nastanek razstave je sprožil umetnik Karl Vouk, pripadnik slovenske manjšine v Avstriji, ki ga je pretresla situacija 60.000-članske manjšine Lužiških Srbov. Tem grozi izumrtje, tudi zaradi dnevnih kopov, ki uničujejo njihovo pokrajino. 

Kljub temu se razstava ne osredotoča zgolj na vprašanje manjšin, pač pa so se iz tega izhodišča razprle različne ekološke in geopolitične tematike, kot nam je pojasnila ena od kustosov projekta Andreja Hribernik: 

Izjava.

Razstava je nastala iz sodelovanja treh držav: Slovenije, Avstrije in Nemčije, vsaka od njih pa je predlagala 4 od skupno 12 razstavljenih umetnikov. Nemški umetniki so bili izbrani na podlagi razpisa Fundacije za Lužiške Srbe, ki je tudi nosilec projekta, in se večinoma posvečajo tematiki Lužiških Srbov in dnevnih kopov. Avstrijske umetnike je izbrala direktorica Koroškega muzeja moderne umetnosti iz Celovca. Njihove pozicije so raznolike - od pogleda pokrajine iz vesolja, osebnega doživljanja pokrajine, do konteksta koncentracijskih taborišč. Slovenski nabor del kolektiva IRWIN, Nike Autor, Jošta Franka in Marka Peljhana nam je pojasnila kustosinja Hribernik:  

Izjava.

Sam naslov razstave - Podobe pokrajine - sicer namerno asociira na krajinsko slikarstvo, vendar s tem vtisom namerno zavaja: 

Izjava.

***

Bolj fizično, materialno in otipljivo interpretacijo pokrajine pa bo moč izkusiti v instalaciji Rastje kiparke Polone Demšar, ki se bo ob 18. uri otvorila v Galeriji Veselov vrt - na vrtu na dvorišču Komenskega 8. Po travniku je umetnica porazporedila oziroma posadila glinene oblike, ki spominjajo na rastline, alge, rože, gobe in plodove. Izhodišče umetnice je čutno, saj izhaja tako iz poznavanja lokacije, s katero upravlja Društvo likovnih umetnikov, kot tudi ročne obdelave gline, ki po besedah umetnice omogoča neposredni osebni vtis misli v material. Artefakti so izdelani iz neglazirane gline in tako dopuščajo vodi, da jih prepoji, nekateri od njih pa so postavljeni na železne palice. Vendar na način, ki omogoča odprtost instalacije do vplivov narave, vremena in obiskovalcev:
 

Izjava.

***

Tretji današnji dogodek, ki se nanaša na pokrajine, pa obravnava Istro. Ob 19. uri bo na Vodnikovi domačiji predstavitev knjige treh avtoric - pisateljice Agate Tomažič, spletne ekspertke in bivše članice naše kulturne redakcije Tamare Langus ter oblikovalke Teje Kleč - Blodnik po Istri. Blodnik ni vodnik, ampak je multižanrski nabor Istrskih vtisov, torej zbirka kratkih zgodb. Vsebinsko izhodišče nam je predstavila Tamara Langus:

Izjava.

V ilustracijah Milanke Fabjančič so tri avtorice postale nekakšni junaki, risani liki, ki odkrivajo istrsko arheologijo polpretekle zgodovine, recimo razpadajoče Istarske toplice. Ali pa ta kraj kolektivnega spomina:

Izjava.

Ker je knjiga nastala v samozaložbi, brez finančne pomoči angencije za knjigo in s finančnim vložkov avtoric, je knjigo mogoče kupiti le preko spletne strani in pa preko dogodkov. Sam nastanek knjige pa tudi njena promocija se naslanjata na spletne medije in neposredno odzivnost bralcev in sledilcev spletnih objav - med nastankom knjige so namreč avtorice objavljale svoje podvige na Instagramu in Twitterju. »To je bila precej bizarka«, nam je pojasnila Langus. Želja interaktivno vplesti občinstvo v sam izdelek pa je botrovala tudi formatu današnje predstavitve. Ta radovedni in ta navdušeni boste namreč lahko sodelovali v kvizu, ki ga bo vodil Boštjan Napotnik - Napo

 

Foto - Polona Demšar: Rastje

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness