Postmiklavžev izbor

Kulturna ali glasbena novica
7. 12. 2017 - 15.10

Nedavno najdena izgubljena Da Vincijeva slika Salvator Mundi se ne bo pridružila svoji domnevni slikovni sestri dvojčici Mona Lizi [mona lizi] v pariškem Louvru, ampak odhaja v Abu Dhabi. Kupil jo je prestolonaslednik Saudijske Arabije za rekordno visoko ceno - 450 milijonov dolarjev. Kar velik skok od 45 funtov leta 1958, ko je slika veljala za delo enega sledilcev Da Vincija, in ne njega samega.

Dajmo se malo prizemljiti. Zapuščanje naše domovine je že vsaj od 19. stoletja dalje stalna težava, ki je niso uspeli rešiti niti menjava sistema in države niti čas, ki naj bi rešil vse. Skoraj pregovorno pa je Slovenec povsod, kjer se je ustavil, pustil sled. Kakšne so bile te sledi, bo predstavila razstava Novi svet v Centru za sodobno fotografijo Photon.

Avtor Matjaž Rušt je razstavo zasnoval kot vpogled v intimno življenje v slovenskih skupnostih po svetu, torej v Avstraliji, ZDA in Argentini. Fotografije razkrivajo integracijo, izgube slovenske nacionalne identitete in menjave za neko drugo. Pri tem pa se pravzaprav ne pogovarjamo zgolj o specifično slovenski kulturi in identiteti, kakršnakoli pač ta je, ampak lahko to vprašanje diaspore prenesemo na katerokoli enovito skupnost, ki se je primorana prestaviti v neko drugo okolje in se vanj vključiti. Razstava bo otvorjena ob 19-ih v Centru za sodobno umetnost Photon.

In ko smo že pri intimnih odnosih - po socialnoomrežnem gibanju #metoo, ki je razkrilo cel kup holivudskih posiljevalcev, ki so izkoriščali neuveljavljene in naivne igralke, se nam na lokalni ravni obeta izid knjige in pogovor o drugi specifični obliki nasilja nad ženskami. Serija dogodkov z naslovom Besedna postaja se danes nadaljuje s pogovorom o intimnopartnerskih umorih žensk. Pri umorih žensk na Slovenskem je namreč še vedno ali od vedno tako, da jih stori bivši ali trenutni partner ali ljubimec, ki ga ima ženska.

Pogovor je spremljevalni dogodek ob izidu monografije Bila si tisto, kar je molčalo dr. Jasne Podreka. Zanimalo nas je, zakaj ne Bila si tista, ki je molčala. Govori dr. Jasna Podreka, avtorica knjige.

Izjava

Od kod zanimanje za to tematiko? Odgovarja Jasna Podreka.

Izjava

Kako pa se kaj takega sploh lahko preučuje?

Izjava

 

Pred letom 2000 namreč nismo imeli zakona, ki bi zahteval, da se pri umoru natančno opredeli, kdo je bil storilec in kdo žrtev. Zato je bilo tudi njeno raziskovanje zamejeno s to letnico. Za kasnejše primere pa bi bilo treba pregledati sodniške dosjeje ali policijsko dokumentacijo.

Pogovor bo potekal ob 17-ih v Modri sobi na Filozofski fakulteti. Poleg avtorice dr. Jasne Podreka bosta sodelovali tudi prof. dr. Milica Antić Gaber in prof. dr. Katja Filipčič, moderirala pa bo Nika Kovač.

Na filofaksu živi Anja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.