Povezava med filozofijo, umetnostjo, znanostjo in življenjem

Kulturna ali glasbena novica
17. 4. 2013 - 14.10

Včeraj, danes, jutri …

Začnimo pri včerajšnjem dnevu. V sklopu Exodosa je pozno zvečer po zaključku provokativnih in sodobno performativnih gledaliških predstav potekal še pogovor s kuratorjem festivala Timom Etchellsom v vlogi moderatorja in gostoma Janezom Janšo ter Mladenom Dolarjem. Etchells je za iztočnico podal fenomen praznega odra in povezavo med odrom in revolucijo. Na kratko poslušajmo, kaj je o tem povedal umetnik Janez Janša:

________

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

_______

 

Janez Janša je torej revolucijo v umetnosti povezal z možnostjo, da se zgodi nekaj novega, drugačnega, morda tudi nasilnega. Poslušajmo še, kaj je o povezavi med življenjem, filozofijo in odrom povedal filozof Mladen Dolar:

________

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

_______

 

Revolucija se dogaja tudi na področju ekologije, predvsem kar se tiče izumiranja rastlinskih in živalskih vrst zaradi ekstremnega povečanja invazivnosti določenih vrst. Tako vsaj meni umetnica Maja Smrekar, avtorica projekta Biobaza, ki je nadaljevanje znanstveno-umetniškega projekta Crustacea Deleatur. Danes bo v projektnem prostoru Aksioma ob 19. uri otvoritev instalacije, potekala pa bo tudi okrogla miza o problemih sodobne ekologije. Po eni strani je spreminjanje in izginjanje naravnih vrst samo nekaj povsem naravnega, po drugi strani pa v zvezi s tem nastajajo določeni problemi. Več o tem je povedala avtorica Maja Smrekar:

________

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

_______

 

Če danes nimate časa za kulturo, vas lahko navdušimo še za jutrišnji dogodek, in sicer bo na Filozofski fakulteti v okviru projekta Besedne postaje ob 19. uri potekal pogovor o Srečki Kosovelu. Sodeloval bo poznavalec njegove poezije, ki je prav tako urednik nove monografije o Kosovelu in profesor primerjalne književnosti, dr. Janez Vrečko. Poprosili smo ga, če nam lahko za Kulturne novice pove nekaj zanimivih in še ne poznanih dejstev o našem avantgardnem pesniku:

________

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

_______

 

Namesto manifesta o sodobni umetnosti in njeni vlogi v družbi vam za konec preberemo Kosovelov znameniti Kons. 5:

 

http://lit.ijs.si/kons5.html

 

Kulturne novice je pripravila Tjaša Mislej.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness