PREIZPRAŠEVANJE UMETNOSTI IN FOTOGRAFIJE

Kulturna ali glasbena novica
13. 12. 2012 - 14.15

Danes ob 19. uri bo v Mestni galeriji Ljubljana odprtje razstave »Proti umetnosti. Goran Đorđević: Kopije 1979–1985«, s predogledom v družbi kustosov ob 18. uri. Goran Đorđevič je eden od s strani lokalnih kritikov spregledanih protagonistov analitične linije beograjskega konceptualizma, ki se je od leta 1979 do leta 1985 posvečal izključno projektom kopiranja. Pričujoča razstava je skupni projekt Gorana Đorđevića in skupine kustosov, Branislava Dimitrijevića, Dejana Sretenovića in Jelene Vesić, ki dela iz njegovega opusa predstavljajo v dveh različnih razstavnih oblikah - rekonstrukciji originalnih postavitev v kombinaciji s sodobno instalacijo.

Kaj je specifičnost Đorđevićevega kopizma in kako je nastala odločitev za tovrsten način predstavitve njegovega dela, je razložil eden od kustosov, Dejan Sretenović.

//////////////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

//////////////////////////////////////////////////////////////////

V Galeriji Škuc bo ob 20. uri odprtje razstave Aleksandre Vajd in Hyneka Alta »Kdaj se bova spet videla«. Avtorja, ki že dobro desetletje delujeta v tandemu, se ukvarjata s preizpraševanjem in razumevanjem različnih ravni tako fotografskega medija kot fotografske podobe. V njunem delu je pomembno vprašanje, »kaj je oz. ni fotografija,« na katero avtorica Aleksandra Vajd odgovarja:

//////////////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

//////////////////////////////////////////////////////////////////

V Slovenski kinoteki pa so v sodelovanju z revijo KINO! pripravili posebno obeležje stote obletnice rojstva slovenskega filmskega aktivista Franceta Brenka. Ob tej priložnosti bo predstavljena najnovejša, avtorju posvečena številka revije KINO!, ki ji bosta sledili projekciji dveh avtorjevih najljubših filmov, »Koplji pod brezo« Franceta Kosmača ob 19. uri ter »Oklepnica Potemkin« Sergeja M. Eisensteina ob 21. uri.

Novice je pripravila Jasna Jernejšek.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.