Razlita tinta

Kulturna ali glasbena novica
2. 10. 2018 - 15.10

Ponoči nas je pošteno zalilo, tako da bomo zagotovo dobro rasli in se razlivali v novem študijskem letu. V delno do pretežno strašljivem, upajmo pa, da ne deževnem vzdušju se bo danes zvečer na starem ljubljanskem pokopališču otvoril festival stripa Tinta, ki se bo po Ljubljani, Kranju in Kopru razlival še sledečih dvanajst dni. Poklicali smo Tanjo Skale, vodjo programa in koordinacije festivala, ki je na kratko povzela dogajanje, ki so ga pripravili.

 

Izjava

 

Festival Tinta lahko vidimo kot povzetek in združitev dogajanj na področju stripovske kulture v Sloveniji zadnjih nekaj let. O razvoju festivala ter njegovem imenu nam pove Skale.

 

Izjava

 

Znotraj stripovske ustvarjalnosti obstaja širok diapazon avtorskih izrazov, tako v vsebini kot v sami tehniki izvedbe stripa. Avtorji se lahko podajo na pot, ki jo zaznamujejo osebne estetike in poetike, širša družbeno aktualna vprašanja ali pa interpretacije zgodovine v vizualno posodobljeni obliki. Skale izpostavi tri domače avtorje, katerih novoizdani stripi bodo predstavljeni tekom festivala.

 

Izjava

 

Cankarja v drugačni podobi, kot smo je navajeni iz šolskih beril in dolgočasnih zdelanih izdaj, namenjenih domačim branjem, bodo danes ob šestih predstavili v Mestnem muzeju Ljubljana, sledila pa bo uradna otvoritev festivala Tinta v spominskem parku Navje. Če se ne boste pojavili točno ob osmih pri vhodu, ki na staro pokopališče vodi z Vilharjeve ulice, Tintovci pravijo, da boste pač morali ostati zunaj. Točnost je lepa čednost.

 

Izjava

 

Recenzija risoromana Jezdec - Ute Helmbold (VigeVage knjige, 2018)
 / 2. 10. 2018

Roman Jezdec nemške avtorice Ute Helmbold je izšel včeraj, danes pa se je na radijskem programu že pojavila recenzija tega risoromana, ki jo lahko najdete v spletnem arhivu Radia Študent.

 

Nahajamo se v zadnjem tednu Nacionalnega meseca skupnega branja, ki je letos potekal prvič, pobudo zanj pa je dalo več društev, združenj in knjižnic, ki se zavzemajo za razvoj bralne kulture in pismenosti. V Drama Kavarni bodo tako danes in v četrtek brali poezijo nedavno preminulega pesnika Cirila Zlobca, ki se je avgusta poslovil kot zadnji izmed avtorjev Pesmi štirih, prve sodobne slovenske pesniške zbirke. Zven njegovih pesmi bodo interpretirale igralke ansambla SNG Drama Ljubljana.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.