Razstava video umetnosti iz Južne Amerike

Kulturna ali glasbena novica
11. 10. 2017 - 15.10

V današnjih kulturnih novicah se bomo mudili na področju video umetnosti, ki nas bo popeljala čez lužo Tihega oceana v Južno Ameriko. V prostorih Zavoda za sodobno umetnost SCCA v Ljubljani bo danes, v sklopu projekta Brez žebljev in podstavkov & Videospotting, ob 19. uri potekala otvoritev razstave Krik v upočasnjenem gibanju. Na razstavi bodo razstavljena in predstavljena video dela iz Argentine, Čila in Urugvaja, ustvarjena med leti 1981 in 2001.

Razstava bo ponudila pregled izbranih video del, vključenih v genealogijo pomembnih video umetniških praks, ki so vzniknile v času političnih, družbenih in kulturnih konfliktov. Predstavljena video dela se soočajo s problematiko pionirskosti na področju video umetnosti, v navezavi na uporabo različnih praks. Te prakse so močno povezane z zgodovino ready made video umetnosti in del, ki so bila večkrat ignorirana ter s tem tudi pozabljena. Razstavo kurira Angela López Ruiz, vizualna umetnica, kustosinja, raziskovalka iz Urugvaja in del kuratorske ekipe Ism, Ism, Ism : Eksperimentalni film v Latinski Ameriki.

Za uvodno predstavitev in kratko predavanje v sklopu razstave bo poskrbel Francisco Tomsich, vizualni umetnik, pisec in pedagog, prav tako iz Urugvaja. Osredotočil se bo na primerjalno analizo začetkov video umetnosti v slovenskem in urugvajskem kontekstu ter ju s tem tudi združil. V izjavi nam je več povedal o konceptu in zasnovi razstave.

Izjava

Povprašali smo ga tudi o kritični noti umetniške video produkcije. Ponovno Tomsich.

Izjava

Na razstavi si boste lahko do konca tedna ogledali video dela več ustvarjalcev in umetniških kolektivov, ki so zaznamovali področje video umetnosti v Južni Ameriki.

V sklopu 23. mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk, na katerega smo v Kulturnih novicah že opozorili in o katerem boste na našem radiu še slišali, se bo danes ob 18. uri v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana odvil pogovor Družinski red, spolna demokracija in človeška ekologija. Nit pogovora bosta vodila Éric Fassin, profesor politične znanosti na pariški univerzi Saint-Denis-Vincennes, in Roman Kuhar, profesor Oddelka za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete. Več o pogovoru boste lahko slišali in brali prav na tej frekvenci, v petek ob 13. uri. Na pogovoru se bo namreč mudil Nejc Slukan, radijski sodelavec.

Kulturne novice ja spisala Kaja

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness