Razstava video umetnosti iz Južne Amerike

Kulturna ali glasbena novica
11. 10. 2017 - 15.10

V današnjih kulturnih novicah se bomo mudili na področju video umetnosti, ki nas bo popeljala čez lužo Tihega oceana v Južno Ameriko. V prostorih Zavoda za sodobno umetnost SCCA v Ljubljani bo danes, v sklopu projekta Brez žebljev in podstavkov & Videospotting, ob 19. uri potekala otvoritev razstave Krik v upočasnjenem gibanju. Na razstavi bodo razstavljena in predstavljena video dela iz Argentine, Čila in Urugvaja, ustvarjena med leti 1981 in 2001.

Razstava bo ponudila pregled izbranih video del, vključenih v genealogijo pomembnih video umetniških praks, ki so vzniknile v času političnih, družbenih in kulturnih konfliktov. Predstavljena video dela se soočajo s problematiko pionirskosti na področju video umetnosti, v navezavi na uporabo različnih praks. Te prakse so močno povezane z zgodovino ready made video umetnosti in del, ki so bila večkrat ignorirana ter s tem tudi pozabljena. Razstavo kurira Angela López Ruiz, vizualna umetnica, kustosinja, raziskovalka iz Urugvaja in del kuratorske ekipe Ism, Ism, Ism : Eksperimentalni film v Latinski Ameriki.

Za uvodno predstavitev in kratko predavanje v sklopu razstave bo poskrbel Francisco Tomsich, vizualni umetnik, pisec in pedagog, prav tako iz Urugvaja. Osredotočil se bo na primerjalno analizo začetkov video umetnosti v slovenskem in urugvajskem kontekstu ter ju s tem tudi združil. V izjavi nam je več povedal o konceptu in zasnovi razstave.

Izjava

Povprašali smo ga tudi o kritični noti umetniške video produkcije. Ponovno Tomsich.

Izjava

Na razstavi si boste lahko do konca tedna ogledali video dela več ustvarjalcev in umetniških kolektivov, ki so zaznamovali področje video umetnosti v Južni Ameriki.

V sklopu 23. mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk, na katerega smo v Kulturnih novicah že opozorili in o katerem boste na našem radiu še slišali, se bo danes ob 18. uri v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana odvil pogovor Družinski red, spolna demokracija in človeška ekologija. Nit pogovora bosta vodila Éric Fassin, profesor politične znanosti na pariški univerzi Saint-Denis-Vincennes, in Roman Kuhar, profesor Oddelka za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete. Več o pogovoru boste lahko slišali in brali prav na tej frekvenci, v petek ob 13. uri. Na pogovoru se bo namreč mudil Nejc Slukan, radijski sodelavec.

Kulturne novice ja spisala Kaja

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness