13. 9. 2023 – 15.10

Samit Nesvrstanih

Audio file

Pozdravljene, drage poslušalke, v Kulturnem obzorniku. Prejšnji teden je v Beogradu potekal že sedmi skejterski festival Samit nesvrstanih. Štiridnevni festival na beograjskih ulicah združi skejterje in ulične umetnike z vsega Balkana, pa tudi širše. Poslanstvo festivala, ki svoj program oblikuje na presečišču med skejtersko, glasbeno in kulturno sceno, predstavi eden od ustanoviteljev David Soda.

Izjava

Članica organizacijske ekipe Maša Bogunović nam razloži izvor in pomen imena festivala.

Izjava

Ulična kultura in skejtanje sta v splošni zavesti povezana z uporniškim duhom. Čemu točno se upira Samit nesvrstanih, nadaljuje Soda.

Izjava

Letošnji festival je svoje gostje z dobrodošlico pogostil v četrtek, sedmega septembra, ob drugi uri v alternativnem umetniškem centru Kvaki22.

Izjava

Ko smo se okrepčale z rakijo, smo si lahko ogledale prvega izmed mnogih skejterskih filmov, ki so bili premierno predvajani na festivalu. Videi kot pomemben element skejterske subkulture igrajo pomembno vlogo tudi na beograjskem festivalu. Prek njih se predstavljajo in spoznavajo scene in ekipe iz posameznih držav. Poleg projekcij si je bilo na Samitu nesvrstanih mogoče ogledati tudi številne razstave in obiskati koncerte, ki služijo podobnemu namenu. Festival se je zvečer ob osmi uri otvoril s koncertom in razstavo na Cetinjski.  

Petkov program se je v Muzeju Jugoslavije začel z diskurzivnim programom.

Izjava

Osrednji dogodek, ki se je odvijal v Muzeju Jugoslavije, je bila diskusija o migracijah in skejtanju. V razpravi so sodelovali Viktor Telegin, ustanovitelj švedske nevladne organizacije Skate nation, Nikita Kopytn, ki se je zaradi različnih okoliščin selil celo življenje, in Klíment, ki je v Slovenijo prišel iz Makedonije, ne da bi poznal jezik ali kogarkoli tu. Pogovor je povezoval Vanja Čorovíć, fokus pogovora pa je bil predvsem na tem, kako skejterska kultura pomaga pri integraciji v novo, tujo družbo. Kako pa je prišlo do sodelovanja z Muzejem Jugoslavije, pove Bogunović.

Izjava

Še posebej sta bila izpostavljena ševdski skejter Viktor Telegin in njegov projekt Skate nation. Telegin s sodelavci organizira tedenske skejterske tečaje za begunce, ki jim želi tako olajšati integracijo v švedsko družbo.

Izjava

Ni skejterskega festivala brez skejtanja. Tradicionalni skejt sešn se je odvil v bližini Trga republike pred ulično galerijo. V ozki uličici, tlakovani z grobim asfaltom, je na dnu spusta skejterje čakala goreča rampa, čez katero so furali trike. Spektakel je pritegnil številno občinstvo, ki je ob spremljavi DJ setov spodbujalo skejterje. Razkazovanje skejterske veščine je bilo v fokusu tudi v soboto.

Izjava

V DIY skejt parku pod mostom so cel dan igrali različni bendi, dva metra pod njimi pa se je do mraka skejtalo. Izkazalo se je tudi, da so betonske krivine odličen prostor za nastanek moshpitov in drugih običajev, ki se vežejo na kitarsko glasbo. V nedeljo se je dogajanje že nekoliko umirilo. Organizatorji so zmačkanim obiskovalkam ponudili priložnost regeneracije na celodnevnem pikniku, ki so ga pospremile delavnice za otroke in thrift market. Občutek je bil poznan, počutile smo se, kot da bi se znašle na ljubljanskem Od:vodu. Program se je zaključil v bližnjem cirkusu z nekaj performansi in novim nizom glasbenih nastopov.

Skejterski festivali, kakršen je Samit nesvrstanih, za nekaj kratkih dni združijo sicer močno segmentirano, nišno in zaprto skupnost. Tudi v Beogradu smo dobile občutek, da sceno ustvarjamo skupaj – na Balkanu in širše.

Izjava

Beograd je preskejtala Lea.

 

foto: Ilija Marjanović

 

Institucije
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj