Vedno več avtorskih.. ..agencij

Kulturna ali glasbena novica
12. 2. 2016 - 15.10

Nedolgo nazaj se je veliko pisalo o SAZAS-u, katerega prihodnost je zaenkrat še zamegljena. Včeraj pa je vrelo okoli SAZOR-ja – leta 2003 ustanovljene Slovenske avtorske in založniške organizacije za pravice reproduciranja GIZ, ki se ukvarja z varovanjem in upravljanjem pravic avtorjev in založnikov. Organizacija za razliko od SAZAS-a svojo dejavnost lahko izvaja le na podlagi pooblastil avtorja ali založnika in posluje z neprofitnim namenom, menda v dobro avtorjev in založnikov. Od leta 2007 dalje pa ima SAZOR tudi dovoljenje Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino za kolektivno upravljanje pravic avtorjev in založnikov ter pravico do pobiranja nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje na področju književnosti, znanosti, publicistike in prevodov.

 

Včeraj se je na sedežu SAZOR-ja odvila izredna skupščina, na kateri so zavrnili vse predloge Roka Kvaternika, med drugim znižanje stroškov za plače poslovodstva. Prav tako so zavrnili uvedbo poslovnega direktorja, kar je sicer v nasprotju celo s statutom organizacije, po pisanju Mazzinija pa bi lahko to pomenilo založniški prevzem organizacije. Včerajšnje za javnost zaprte skupščine se je sicer udeležilo okoli 40 ljudi, preko pooblastil pa jih je glasovalo okoli 60. Da bodo Kvaternikovi predlogi zavrnjeni, se je nakazovalo že pred začetkom skuščine, ko so nekateri dvomili glede njegove kandidature za predsednika skupščine. Ta izvolitev naj bi bila nehigienična, ker Kvaternik sploh ni član SAZOR-ja, je pa regijski direktor nemške založniške družbe Klett.

 

Se pa SAZOR trenutno srečuje še z nekaterimi problemi glede plačevanja nadomestil za avtorska dela, predvsem za šolske učbenike. Zaenkrat jih plačujejo le fotokopirnice, organizacija pa se z Ministrstvom za šolstvo trenutno pogaja o tem, da bi nadomestila plačevale sicer finančno izčrpane izobraževalne institucije. O tem smo govorili z Miho Kovačem, članom SAZOR-ja. Komu naj bi bila ta nadomestila podeljena?

Izjava se ahaja v posnetku oddaje.

Glede na dogajanje na včerajšnji seji in velika nadomestila, ki jih s strani SAZOR-ja prejemata Rudi Zaman kot predstavnik založnikov in Miha Mazzini kot predstavnik avtorjev, se nekateri sprašujejo, čemu taka distribucija financ? Medtem ko Mazzini letno dobiva 20.000 evrov samo za predstavništvo, se na drugi strani borijo za slabih nekaj sto evrov za ostale avtorje na letni ravni. Pri Kovaču smo se pozanimali, ali je zaradi tega skrivnostnega delovanja lahko misliti, da se SAZOR-ju obeta iti po poti SAZASa?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.