Vidno in videno

Kulturna ali glasbena novica
29. 12. 2015 - 15.10

Medtem ko je Ellsworth Kelly še letos ugotavljal, da bi rad živel še 15 let, se je Lemmy Kilmister v komadu Lost Johnny drl you only get a single chance. Oba, slikar in frontmen Motorheadov, sta v tem tednu umrla in resnica je, da se bo svet kljub osuplosti in žalovanju kaj kmalu zopet vrtel po ustaljenem ritmu.

Kajti tako je to z dogodki, pa najsi gre za kulturne, politične ali zasebne - obeležuje jih hipnost. V globalnem spektaklu so skupek mini dramskih del, ki stremijo k hitremu klimaksu in še hitrejši katarzi. In vendar, izročilo mrtvih generacij bremeni možgane živih, je nekoč zapisal Marx.

Evazija je tako nemogoča in včasih se najde kdo, ki problematizira temo še po dogodku. Vztraja, jo kontekstualizira v duhu časa, kaže na aktualnost problema, ki v tem istem času svojo pomembnost spreminja obratno sorazmerno s količino novih dogodkov in nedogodkov. Tovrsten primer človeka je Emil Kozole. Oblikovalec in tipograf se je davnega leta 2013, ko je bil na programu dogodek Snowden, lotil projekta Seen, in danes ob 21. uri ga bo predstavil v Ljudmili. Kako? Ustvaril je navidez preprosto tipografijo, ki pri tipkanju v realnem času zabriše besede potencialne grožnje – tiste, ki jih kot grožnjo razume NSA - ameriška nacionalna agencija za varnost, dežurni cenzor voajer.

Kaj je cilj projekta, nam pove avtor, Emil Kozole …

Izjava

In medtem ko projekt že hvalijo tuji mediji, pri nas čakamo le še slovenski nabor besed. Morda bomo potem dvakrat razmislili, preden bomo med fejsbuk frendi obsojali fašistoidne politike, razglabljali, s katerimi škarjami bi šli nad žico, kaj si mislimo o raznih zakonikih, kje so vsi tisti prihodki Sazasa ali kako fino smo se imeli prejšnji večer z onimi anarhisti. Namesto tega si bomo lahko postregli z literaturo – denimo z eno izmed pobarvank za odrasle, ki so absolutni uspeh infantilizacije družbe, pardon, razvoja knjižnih formatov tega leta.

 

Da pa ima osvetljevanje družbenih destruktivnosti svojo ceno, jasno komunicira naslednja novica, ki je v svojem bistvu vse prej kot nova.

Protirasistična fronta brez meja, ki se samoorganizirano upira družbenim represijam, mora tako plačati za svojo neposlušnost. Noben nas ne bo jebal, si je mislila oblast, zato so Fronti v letošnjem letu podelili več kot 4.000 evrov kazni. Da bi ta fiktivni dolg odplačali, danes od 18. ure dalje na Metelkovi poteka benefit večer. Ker pa je ljudi v resnici težko premakniti brez razvedrila, je zasedba poleg diskusij pripravila pester kulturni program. Ob 18. uri bo potekala rokodelska DIY delavnica, v Infošopu se bo odvrtel dokumentarec To so ljudje, Jalla Jalla bo na stenah razstavila fotografije s terena, v Gala Hali bodo hiphopali proti rasizmu, Channel Zero, Gromka, Tiffany in Monokel pa bodo proti rasizmu izvajali in sukali glasbo. Jutri pa bodo eni malce pametnejši, drugi zgolj mačkasti, tretji bodo kar umrli, a gotovo vsi usmerjeni v nove dostojne in kulturne čase – če to sploh obstaja.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness