Vinceremo, videt čemo

Kulturna ali glasbena novica
4. 4. 2019 - 15.01

Slovensko ozemlje je med drugo svetovno vojno obdajalo pet  različnih mejnih območij, Metlika pa je predstavljala tromejo med nacistično Nemčijo, fašistično Italijo in Neodvisno državo Hrvaško. Mejni režim se je od kraja do kraja razlikoval, posledično pa tudi njegov vpliv na domačine, ki so ob mejah prebivali. Nekatere meje so bile utrjene z minskimi polji, žičnimi pregradami in postojankami s strojnicami, druge so bile zastražene le občasno.

Danes ob 19.00 uri bo v Belokranjskem muzeju v Metliki na ogled razstava: Vinceremo [vinčeremo], videt čemo (Okupacijske meje v Beli Krajini 1941–1945). Razstava je del projekta Napravite mi to deželo nemško … italijansko … madžarsko … hrvaško!, ki se ukvarja z vlogo okupacijskih meja v življenju lokalnega prebivalstva.

O projektu smo se pogovarjali z vodjo raziskovalnega projekta Božem Repetom.

Izjava

Na območju Bele krajine se je razvilo močno partizansko gibanje, Metlika pa je bila ovita v žico fašizma. Po kapitulaciji Italije leta 1943 je Bela krajina postala svobodno ozemlje.

Januarja letos je projekt lansiral interaktivni zemljevid, na katerem lahko primerjamo posamezna obdobja in slišimo pričevanja ljudi, ki se vojne in mejnega režima spominjajo iz lastnih izkušenj.

Izjava

Na razstavi bo gledalec dobil informacije o štirih okupacijskih režimih in spremembah vsakdanjika prebivalcev, ki so ga režimi terjali. Namen raziskave in razstave za nas strne Repe.

Izjava

Razstava bo na ogled do 25. Aprila.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness