Zdravljica samozaposlenim

Kulturna ali glasbena novica
30. 3. 2020 - 15.15

Pozdravljeni v ponedeljkovih Kulturnih novicah. Včeraj je minilo okroglih trideset let, odkar je Skupščina Socialistične republike Slovenije sprejela zakon o državni himni. S tem zakonom je uradna slovenska himna postala sedma kitica pesmi Franceta Prešerna Zdravljica v zborovski uglasbitvi skladatelja Stanka Premrla. Na Prešernovo pesem so sicer vplivale ideje francoske revolucije, ki povezuje idejo narodne avtonomije z idejo mednarodnega miru. Zaradi tega nam slovenska himna sporoča nadvse pomembno in v teh težkih časih  žal ignorirano sporočilo, ki v ospredje postavlja blaginjo vseh narodov in svetovni mir. 

Prav tako včeraj je vlada sprejela nov megazakon, ki vključuje tudi pomoč samozaposlenim. Po poročanju STA zakon predvideva 350 evrov pomoči za samozaposlene v mesecu marcu in 700 evrov mesečno v aprilu in maju. Omenjeni megazakon bo kril tudi vse pripadajoče prispevke za socialno varnost. Samozaposleni bodo do pomoči v mesecu marcu upravičeni le v primeru, da bo njihov upad dohodka znašal najmanj 25 odstotkov, v aprilu in maju pa bo ta moral znašati najmanj 50 odstotkov. 

Megazakon s pomočjo samozaposlenim predstavlja korak proti bolj enakopravni obravnavi samozaposlenih. Kljub temu ostajajo v zakonu določene nejasnosti. Ena izmed njih je ta, da zakon govori o samozaposlenih nasploh, zato ostaja vprašanje, ali zakon upošteva različne hibridne kombinacije, kot so posamezniki, ki so delno zaposleni in delno samozaposleni. Za komentar včerajšnjega zakona smo zato prosili Ingo Remeta iz društva Asociacija

Izjava

O tem, na koga natančno se nanaša samostalnik »samozaposleni«, nadaljuje Remeta. 

Izjava

Ali zakon vključuje tudi hibridne kombinacije, Remeta. 

Izjava

Za konec Remeta poda še svoje mnenje o tem, ali so delavci v kulturi v zakonu obravnavani enako kot delavci v drugih panogah. 

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.