Zemljevidi krize

Kulturna ali glasbena novica
21. 12. 2015 - 15.10

Tema, ki je v zadnjem desetletju prežemala večino javnih diskurzov, je bila predvsem tema krize. Govorili smo in še govorimo o finančni, politični, ekonomski, gospodarski krizi, pa tudi o migrantski krizi, krizi morale in seveda krizi na področju kulture. In ravno umetnost je zaradi svoje občutljivosti na okolico dober detektor, ki lahko identificira problematike, ki se dotikajo družbe in navsezadnje tudi umetnosti same. Poskus zgodovinjenja umetnosti v zadnjem desetletju, v času krize, želi v neenciklopedični obliki predstaviti razstava z naslovom Krize in novi začetki, ki bo svojo otvoritev doživela jutri, torej 22. decembra, ob 20.00 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Razstava je pravzaprav nadaljevanje razstavne trilogije, ki je pred desetimi leti obravnavala tokove vizualne umetnosti po letu 1975. Danes pa so na novinarski konferenci vodilne ideje razstave predstavili kustosi Bojana Piškur, Igor Španjol in Vladimir Vidmar. Razstavo spremlja še katalog, ki sta ga uredila Tamara Soban in Igor Španjol, vsebuje pa študije o posameznih pojavih in področjih iz obravnavanega časa.

Kaj je značilnost preteklega desetletja v umetniškem ustvarjanju, je povedal Igor Španjol:

Izjava

Razstava spaja velik nabor umetniških praks, saj je v sedanjem času iz vseh obstoječih nemogoče izluščiti samo eno. Tako eklektično spaja arhitekturo, video-art, strip, perforamans, slikarstvo in skuša izrisati nekakšen zemljevid dogajanja obravnavanih let.

Katere krize pa so tiste, ki so zaznamovale umetniško ustvarjanje in tudi definirale naslov razstave, nam razloži kustosinja Bojana Piškur.

Izjava

Kustosinja nam še pojasni, kako krize vplivajo na izražanje umetnikov.

Izjava

Razstava se torej dotika problema migracij, delavstva, izkoriščanja marginalnih skupin in problema sodobne potrošniške družbe. Zgodovinjenje, ki je temeljni princip te razstave, pa ne želi le navajati dogodkov, ki so zaznamovali obdobje, temveč si z njimi skuša ustvariti pozitivno pot v prihodnost. Umetniki postanejo pisatelji pozitivne zgodovine in pogled usmerijo v prihodnost.

 

Ker kultura kljub krizi še vedno išče prostor za svoje izražanje, vas bom v tokratnih novičkah spomnila še na dogodek, ki ga na pobudo Slovenskega filmskega centra prireja Slovenska kinoteka. Govorimo o Noči kratkih filmov. Danes, 21. decembra, se namreč lahko naužijemo najdaljše noči v letu, ki bo tudi tokrat filmsko obarvana. Brez vstopnine se začnejo ob 17.00 v kinoteki vrteti kratki filmi, program pa traja do polnoči. Mogoče pa se bomo to noč lahko osvobodili vpetosti v družbeno-politično realnost in našli nove resnice v filmski umetnosti!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness