#zoranDELA

Kulturna ali glasbena novica
24. 3. 2016 - 15.07

Cirkumcizija, obrezovanje, miniaturno skalpiranje in še kako je poseg, pri katerem operater loči prepucij od penisa. Ni samo odgovor na vprašanje – Zakaj hebrejščina ne pozna besede za smegmo? - ali – Zakaj so ZDA eden glavnih izvoznikov kalamarov? Ne samo ena izmed čudnih kapric krščansko-judovskega boga ali primitivnih plemen, ampak tudi super rešitev raznih medicinskih problemov, kot sta pretesna kožica in razna vnetna stanja.

 

Letošnji Kinotrip, festival mladinskega filma, katerega posebnost je, kot pravijo na strani Kinodvora, da mladi ustvarjajo za mlade, bo danes ob 19.30 otvorjen s filmom, katerega protagonist se bori prav s težavo, ki je tako lahko rešena s skalpelom. Pomenljivo je naslovljen Pretesna koža. Festival bo potekal do 27. marca. Za izbor filmov in izvedbo spremljevalnega programa je bila zadolžena skupina mladih med trinajstim in devetnajstim letom, ki se je vsak teden srečevala v okviru filmskega kluba. Program Kinotripa, ki med drugim vsebuje tudi pogovore z mladimi igralci izbranih filmov, se bo nadaljeval tudi po festivalu kot del rednega programa v Kinodvoru.

 

V Tovarni Rog pa se je že 18. 3. začelo ogrevanje za praznovanje 10. obletnice tega avtonomnega kulturnega centra. Skvotersko kraljestvo v okviru eventa gosti kreativne delavnice, performanse, razstave, druženja, diskusije, okrogle mize, predavanja, športne dogodke in koncerte, kar se ima dogajati vsaj do 2. 4. Ogrevanje se je sicer končalo včeraj in s tem dalo prostor praznovalnemu delu praznovanja.

Praznovanje ima na žalost grenak priokus. MOL si že nekaj časa v okviru strategije razvoja kulture za naslednja tri leta obeta, da se bo rogovski kulturni center preuredil, delno porušil in pasteriziral oziroma prečistil. Na njegovem mestu naj bi namreč zrasel nov center ustvarjalnih industrij. Skupine, ki so poslopje Roga pred leti zasedle in v njem počnejo zanimive kulturne zadeve, so trenutno v pogajanjih z Zoranom Jankovićem in njegovimi minioni, ki skušajo upravičiti županovo hešteg rozeto - #zoranDELA.

Kdo sploh stoji na drugi strani pogajalne mize in se zavzema, da bi Rog še naprej zasedal podobno mesto v kulturni produkciji, kot ga zaseda zdaj, član enega izmed kolektivov, Izidor Barši.

Izjava

Vprašali smo ga tudi, kako potekajo oziroma ne potekajo pogajanja z MOL-om, kakšen, če sploh, dogovor si obetajo z njimi ter zakaj menijo, da je občinski prenovitveni načrt škodljiv, neprimeren ali vsaj nepotreben.

Izjava

Danes ste tako vabljeni na vizitacijski obisk - preverbo, da Rog kulturno še živi. Pregled današnjih pomembnejših dogodkov lahko najdete na Facebooku. Napotimo vas lahko na predavanje dr. Tončija Kuzmanića z naslovom Politika in ustvarjanje, ki se bo odvijalo od 19.00 naprej v Modrem Kotu, tisti stavbi na desni. Prav tako ob 19.00 pa bo v Zelenici literarni večer, na katerem bodo poezijo brali mladi pesniki in pesnice.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.