Krog življenja pod UV lučko

Kulturna ali glasbena novica

Pretekli vikend je bila v Cirkulaciji 2 na ogled postavljena razstava z naslovom Rastišče. Gre za performativno razstavo, ki se osredotoča na značilnosti glivnega mikrokozmosa. O svoji stvaritvi in procesu dela nam bodo več povedali umetniki Tis Aly, Tatiana Kocmur, Eva Mulej, Urša Rahne in Liza Šimenc. 

Izjava

Izjava

Avtorji so se procesa lotili celostno. Dinamiko micelija so želeli aplicirati na lasten ustvarjalni proces. Fasciniral jih je micelijasti način delovanja, ki ga razumejo kot nehierarhičnega ali horizontalnega. 

Izjava

Poudarjajo tudi, da je bilo pri ustvarjanju ključno kolektivno delo – tako v smislu idej kot samega raziskovanja. 

Izjava

Na Rastišču se stvari med seboj prepletajo, akcija prehaja v akcijo in na koncu smo vsi v enem hkratnem dogajanju. Zvočno so ves čas prisotni šumi gozda, ki so reprezentirani vizualno s posnetki gozda na projekciji. V to zvočno podlago je vpletenih tudi nekaj besed in krikov, ki jih uspemo zaznati, če smo dovolj pozorni. Perfomerji se premikajo iz kota v kot in predstavljajo stik z naravo. Ležijo v zemlji in poskušajo biti eno z gozdom. Skozi čas postanejo raziskovalci in gledalca celo vključijo v svoj proces odkrivanja micelija. 

Sicer pa avtorji pravijo, da obiskovalec že ob vstopu v prostor postane del razstave. Vstopi v dogajanje, ki prehaja v skupno doživljanje vseh v prostoru, in ozračje postaja soodvisno od vseh prisotnih.

Izjava

Z razstavo so želeli umetniki vzpostaviti novo dimenzijo živih organizmov, kar so storili s pomočjo UV-svetlobe. S svetilkami, ki jih v razstavi razdelijo med obiskovalce, da lahko iščejo gobe po prostoru, so sami iskali micelij in druge gozdne bakterije. Ta proces iskanja prikažejo z odtiskovanjem rok na steno, ki pravzaprav pomeni vizualno reprezentacijo micelija, ki se širi in povezuje med seboj. Več o rabi svetlobe pojasnijo sami.

Izjava

Izjava

Na vprašanje, kako bi dogodek sploh definirali po formatu, ni pravega odgovora. Rastišče ni samo razstava in ni samo performans. Je neko vmesno stanje med obema. Prav tako ni zgolj avdiovizualna umetnost. Gre za prepletanje mnogih umetnosti, tako rekoč vsega, kar skupina, ki je ustvarila projekt, premore. Tako lahko v razstavi vidimo sledove plesa, filma in glasbene kompozicije. 

Izjava

Avtorji so namreč iz povsem različnih strok, vendar so se skupaj povezali v čudovito celoto in prikazali krog življenja pod UV-lučko.

*

Opazovala je Tia.

*

Foto: osebni arhiv

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

blo je ql

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness