Konec sezone – napovednik naslednje

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
1. 7. 2020 - 13.30

Kje smo ostali? Povzemimo. Najprej se je manjšinski premier Šarec historično uprpil in odstopil, in še preden se je na izvršilni prestol povzpel dobri stari princ teme, smo že zavzeto protestirali. Potem je udarila epidemija tako imenovanega novega koronavirusa, malce pokoketirala s koncem kapitalizma, nakar smo jo, vodeni od našega neuničljivega pastirja slovenstva, skorajda premagali; brž smo hodili kosit travo in čistit apartmaje naših hrvaških vikendov, a zdaj spet grozijo zaprtje, kolaps, propad podjetij, sto petdeset tisoč brezposelnih, recesija, gospodarska kriza, socialna bomba. In fašizem, seveda, vedno je fašizem.

Vmes je novonastala vlada pohitela z neposrednim nadzorom nad vsemi ključnimi državnimi aparati. Po pohitrenem postopku je zamenjala vodstva Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja, policije, vojske, statističnega urada itn. Obrambni minister, mamin sinček Tonin, je skorajda nasedel klasični prevari, potem ko ga je povsem predriblal neki bosanski kamionđa. Mamica ga je morala precej tolažit, celo tako, da se je s svojo firmo sama lotila reševanja življenj. Do božiča bi lahko bili nenazadnje vsi mrtvi. Slovenski Elon Musk - Joc Pečečnik je maske na Kitajskem dobesedno ukradel. Minister Zdravc je med drugim naročil slavni tip mask, imenovan V prtičke smo naredili luknjice in skoz zavezali gumice, ki zdaj razpada v skladiščih na Zalogu. In respiratorje. In ventilatorje. Geneplanet. Đinplenet. Gin tonic. Živel Ivan Gale, prvi med žvižgači. RTV Slovenija, Pop TV, prvi v službi globoke države.

Potem smo včeraj, v sezonskem finalu, doživeli popoln preobrat, velemojstrski plot twist, že zažrt v naša neumorna poletna predvidevanja. Hojs, ki je kakšnih petnajst minut po prevzemu poslov na ministrstvu za notranje zadeve že začel mahati s 37.a členom Zakona o obrambi, nepreklicno odstopa! In z njim pred dvema mesecema nameščeni generalni direktor policije Travner. Ker - sveta mamka božja! - je Nacionalni preiskovalni urad baje priprl ministra Zdravca, na čigar računu je največ rešenih življenj in hvaležnih domestikalnih turistov v portoroških plitvinah, koder pa - kaj se pa greste?!, bi rekel prvi govornik Kaco - se v vodi ne držijo varnostne razdalje dveh metrov. No, najbrž se na Zdravčevem računu tu pa tam znajde tudi kakšen evro. Ko udbaški mediji in nelustrirani zaposleni v represivnih organih namesto političnih nameščencev diktirajo politiko pregona, je konec pravne države in dokončen triumf krivosodstva.

V javnost je pricurljala tudi ministrova pisna odstopna izjava. Oj, moj Hojs, kakšen nojz od teksta! Še po standardih prvih v službi resnice, katerih direktor je bil bivši gospod minister tekom svoje bleščeče antiudbovske kariere, se bere precej tetraplegično. Ključne besede že najdemo - globoka država, udbo-partijska struktura, milijarda za iranske teroriste. A človek bi vendarle pričakoval, da bo njegov predsednik, prijatelj in zaveznik ter najslavnejši doktorand prištinske univerze vseh časov Janez Janša s svojim pretanjenim občutkom za jezik in javno komuniciranje vsaj za silo preuredil porazno skladnjo tega na papir ruknjenega gostilniškega klevetanja, v katerem vejice in pike padajo kot kapljice sline iz ust za šankom modrujočega.

Resničnost gre ekipi Napihovanja, kot slišite, zelo na roko. Par tednov zabušavamo, potem samo povzamemo nagrmadeno dnevno dogajanje in naša naloga je tako rekoč opravljena. Z velikim veseljem, zanosom in ponosom smo nazdravili Hojsu, želimo mu vse najboljše! Kako mu ne bi, ko je za Republiko Slovenijo ter njene državljane in državljanke s svojim odstopom naredil najboljše, kar je lahko. Želimo mu temmanj stresno nadaljevanje kariere in obilo osebnega zadovoljstva. Zdravčevi vavčerji ne bodo zastarali, tudi če se je Počivalšek vsaj malo spočil v priporu. Njegova služba je vendarle utrujajoča. Reševanje življenj ubija!

Opozicija si mane roke in se predvidljivo muza ob tem dozdevnem kolapsiranju, mediji v njihovi službi oziroma dežurni ovaduhi se tolčejo po prsih, medtem ko na naši najljubši novi ob razkrivanjih prave plati te komunajzarske za lase privlečene preiskave komaj prihajajo do sape. Hkrati je pritisnila poletna sopara. In okužbe rastejo! Klima je zdravju škodljiva. V tej toksični močvari vzhajajo govorice o policijskem nasledstvu. Bo Žanu Mahniču, najbrž najkompetentnejšemu strokovnjaku za varnost mlajše generacije, uspelo sčistiti te neuničljive glive svinčenega režima?

Ekipa Napihovanja napoveduje drugačno rešitev, ki zaradi gole očitnosti ni še nikomur padla na pamet. Policijski minister naj postane kar - premier. Prisotnost miličnikov in miličnic na naših ulicah in trgih v zadnjih tednih je videti, kot da ukazi prihajajo naravnost iz Janševe dnevne sobe. [oponašaš Janšo] “Urška, pretrdo si skuhala jajca ... Črtomir, mir daj,” si ga predstavljamo zjutraj med urednikovanjem, pardon, skrolanjem po Novi24, “khm, oprosti, Aleš, me slišiš? Ja, kar cel trg zagradite in Slovensko in Šubičevo ... Varujemo narodno samobitnost, policija je edina ograda med kaosom in redom.” In s tem trendom naj nadaljuje! Za Hojsom je cela plejada ministrskih nesposobnežev, naslednji v vrsti je Tonin. Za njim Zdravc. Potem Gantar. In tako dalje, dokler ne ostane samo - Janša, prvi in edini minister! No, in Kaco, Janšev gobec.

Obeta se nam torej vroče poletje in še vročičnejša jesen. Manj je oblast razkropljena, efektivnejša je. Kdor je kdaj delal v realnem sektorju v nasprotju s pijavkami na javnih financah, dobro ve, da če hočeš nekaj orenk naredit, moraš to oddelat sam. In Janez Janša se tega zaveda najbolj. Čeprav, roko na srce, je po podatkih ekipe Napihovanja njegova nenadjebljiva kariera potekala skorajda izključno v sferi javnega uslužbeništva. Razen njegovih začetkov, ko je bil Mladinin žvižgač. A takšnih kiksov in ravnanj proti državi se v sebi sramujemo vsi, zato mu rade volje odpustimo. Za konec si tako lahko le še zaželimo: po Hojsu - Janša!

Da ga ne fašete od zadaj, poskrbi Napihovanje.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness