Teorije zaposlenih o samozaposlenih

Oddaja
6. 4. 2015 - 20.00

V Kinu Šiška se je pretekli četrtek ponovno zgodil dogodek v sklopu javnih razprav Novi kulturni politiki naproti – vztrajno in dosledno. V koprodukciji Društva Asociacija in Kina Šiška s podporo Radia Študent, Pogledov in Razpotij se je tokrat odvil posvet z naslovom Živeti in delati s statusom samozaposlenega v kulturi.

Na preteklem posvetu, o katerem je v Odprtem terminu za kulturo 17.2. letos za Radio Študent poročal Tadej Meserko, so zaposleni na ministrstvu ugotovili, da samozaposleni v kulturi večinoma živijo v revščini in to za državo ni najbolje. Obetale naj bi se spremembe, ki jih glede na vdanost v usodo preteklega četrtka, še lep čas ni pričakovati.

16.2. so v ŠKUCu organizirali posvet članov in zainteresirane javnosti z naslovom Nič več brez nas! Spremembe, kot so ugotovili, naj bi se zgodile v dveh smereh; samozaposleni bi lahko prešli med delavce, s čimer bi jim omogočili uskladitev kolektivne pogodbe z njihovim statusom. Spremembe statusa ne bi bile več urejane zgolj z enostranskimi uredbami ministrstva. Vsakemu samozaposlenemu v kulturi bi se tako dodelilo primerljivo delovno mesto podobno tistemu iz javne uprave, kar je v debato prišlo tudi na tokratnem posvetu. Kar se tiče pridobitve statusa naj bi veljalo podobno kot sedaj. Premalo pa naj bi se delalo predvsem na spodbujanju umetniškega trga, ki ga pri nas praktično ni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.