Od Prebranca se jim je spisalo

Recenzija dogodka
23. 2. 2013 - 17.00

Enajstega februarja, drugi ponedeljek v mesecu, je bil v Menzi pri Koritu uprizorjen prvi izmed proznih večerov, imenovanih Prebranec. Izvajalci Prebranca ga imenujejo za bratski projekt Mladih rim, ki so ljubiteljem poezije dobro znana in dolgoživa serija pesniških prireditev, ki se praviloma odvijajo pod isto streho, kot se bo Prebranec. Organizatorji v sodelovanju z Menzo pri Koritu namreč nameravajo projekt prirejati enkrat mesečno, in sicer vsak drug ponedeljek v mesecu.

 

Kdo so ljudje, ki so se za promocijo svojega dogodka spomnili tako prisrčnih besednih iger, kot ste jih lahko slišali v naslovu? Odgovor je nekoliko meglen, saj sebe ne tržijo. Dejan Koban, dolgoletni prireditelj in MC Mladih rim, ter Veronika Dintinjana, pesnica, sta skupaj s štirimi študenti oziroma študentkami, diplomanti oziroma diplomantkami literarne komparativistike, sestavila uredniški odbor za mlado oziroma novo prozo. Vsaj dva izmed študentov oziroma študentk sodelujeta tudi pri urejanju spletnega portala literarno-umetniškega društva Literatura, čeprav organizatorji zavračajo vse institucionalne navezave.

 

Dogajanje je potekalo v grobem uro in pol, od česar je bila ena ura posvečena avtorskemu branju lastnega dela. Vsak izmed gostov je imel na voljo okvirno petnajst minut za branje odlomka ali kratke zgodbe, pri čemer je bilo branje pod časom pozdravljeno z blagim negodovanjem organizatorja. Izbira avtorjev očitno poteka po enakem ključu kot pri Mladih rimah, kjer trem manj uveljavljenim nastopajočim sledi bolj uveljavljeni, že objavljeni častni gost. Sledi odlomek iz zgodbe Starešini avtorice Maje Čehovin-Korsika, ki je otvorila večer.

 

////////////////////////////////////////////////

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

//////////////////////////////////////////////////

 

 

Na prvem večeru Prebranca so nastopili naslednji avtorji: Maja Čehovin-Korsika, neobjavljena avtorica. Matjaž Drev, neobjavljen, a pišoč svoj prvi roman. Monika Vrečar, pesnica, ki je svoj romaneskni prvenec, imenovan Kdo je najel sonce, objavila lansko leto. Janez Grm, zmagovalec proznih mnogobojev 2011 ter lanski zmagovalec literarnega festivala Urška, ki je bil nagrajen za svojo doslej edino zbirko kratkih zgodb, imenovano Sinice Sablje Sladoled. Slišali boste fragment avtorja Matjaža Dreva iz njegove kriminalke v nastajanju:

 

////////////////////////////////////////////////

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

//////////////////////////////////////////////////

 

Kar slišite, lahko jemljete za reprezentativno delo, saj so vsi avtorji razen Maje Čehovin-Korsika sami izbrali odlomke lastnega dela za predvajanje poslušalcem Radia študent. Zgodi se njihova volja! Po mojem mnenju je Monika Vrečar kljub svoji naratorski neizkušenosti izvedla odlično predstavo z nezanemarljivo fizično komponento, torej odrsko prezenco, ki je pristajala ekspresionistični prozi. To je njen izbrani odlomek:

 

////////////////////////////////////////////////

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

//////////////////////////////////////////////////

 

Z organizatorji sem na koncu predstave naredil intervju, a ga zaradi tehničnih težav ne boste mogli slišati. Tekom intervjuja sem izvedel tri stvari. Najprej, Prebranec sicer ni zasnovan kot inkubator talenta, kjer bi se srečevali umetniki, željni spletanja pedagoških vezi, smo pa zasledili nedvomen nagib v to smer v osebi pisatelja in profesorja bibliotekarstva Andreja Blatnika, ki je v preteklosti že vodil pedagoško usmerjene delavnice, natečaje in tako dalje. Blatnik je bil povabljen s strani organizatorjev, sicer pa naj bi tudi razširil besedo med poklicnimi kolegi. Med branji mi ni deloval pretirano vedro, pravzaprav bi lahko rekel, da sem dobil prav nasproten vtis, je pa poskusil kos prebranca, ki ga je doma naredil tonski mojster.

 

Druga točka pogovora je bila odsotnost vstopnih kriterijev za morebitne nastopajoče, na kar so prisegli vsi prisotni. Napovedovalec Dejan je na začetku večera sicer dejal, da naj bo Prebranec namenjen novi in ne amaterski literaturi, a med tema očitno ni jasne ločnice. Seznam nastopajočih je za naslednjih pet mesecev zapolnjen, potem pa lahko pričakujemo podobno razmerje med amaterji in novinci kot pri Mladih rimah. Ponavljam, da naj ne bi bilo strogih kriterijev, saj uredniški odbor vsaj zaenkrat in vsaj deklarativno veliko da na navdušenje, spontanost. Vsaj mene so prepričali.

 

In še v tretje, Prebranec je že od začetka zamišljen kot razširljiva platforma. Predvidoma organizatorji razmišljajo v smeri multimedijske obogatitve nastopa oziroma nastopajočih, a pustimo se presenetiti. Zaenkrat imajo nadebudni avtorji na voljo projektor, na katerega lahko položijo kopijo svojega teksta zavoljo lažje dojemljivosti občinstvu.

 

Za zaključek, serija literarnih večerov Prebranec kljub izrečenemu ne obljublja prevelikih presenečenj ali deviacij, če gre soditi po Mladih rimah. Zasnova je preverjena, učinkovita, nizkoproračunska. Prireditelji so uvedeni v svoje delo, avtorji po pričakovanjih malo manj. Redna obiskanost je malodane zagotovljena, s sezonskimi nihanji. Tokrat nas je bilo po navedbi spletne strani LUD Literatura okoli petdeset obiskovalcev, kar je za tovrsten dogodek dobra udeležba. A celo na prvem večeru je bilo poskrbljeno za nastop, ki nekoliko več daje na prezentacijo kot na revelacijo.  Za konec vas za nekaj minut prepuščam preverjeni fabulistiki Janeza Grma.

 

////////////////////////////////////////////////

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

//////////////////////////////////////////////////

 

Oglednik talenta, tako organizacijskega kot kreativnega, je bil za vas Jan Adlešič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.