Jaz sem Janez Janša

Okrogla miza, intervju ali pogovor
19. 11. 2012 - 18.00

Pogovarjamo se z Janezom Janšo, Janezom Janšo in Janezom Janšo, povod pa je film "Jaz sem Janez Janša", ki je po Festivalu slovenskega filma in Liffu, ta vikend začel svojo pot po slovenskih kinematografih.

***

»Zamisel za ta dokumentarec se je porodila iz osebne izkušnje. Leta 2007 smo trije slovenski umetniki uradno prevzeli ime Janez Janša. Nenadoma je bilo poleg predsednika vlade Janeza Janše v istem fizičnem in medijskem prostoru prisotnih in delujočih več različnih posameznikov s povsem enakim imenom in priimkom. Referenčni sistem imen je pričel razpadati …

Razmišljal sem o razmerjih med identiteto in poistovetenjem, mnogoterostjo in množenjem, o imenu kot vmesniku med zasebnim in javnim ter o osebnem imenu kot blagovni znamki.

S temi in ostalimi vprašanji sem se ukvarjal na svojih številnih predavanjih in nastopih po različnih univerzah, galerijah in muzejih po svetu. Začel sem odkrivati dramaturške možnosti zgodbe, ki sem jo ves ta čas pripovedoval. Osnutek scenarija za film Jaz sem Janez Janša je bil rezultat številnih neposrednih izmenjav z občinstvom, k scenariju pa je pripomogla tudi gledališka uprizoritev Več nas bo, prej bomo na cilju."

- Janez Janša, režiser in koscenarist

 

SINOPSIS:

Lastno ime je beseda, ki odgovarja namenu, da označuje tisto, o čemer se pogovarjamo, ampak nam nič ne pove o tem.”  ― John Stuart Mill v A System of Logic (1. ii. 5.)

Ime. Vsak ima ime. V dokumentarnem filmu posamezniki, umetniki in akademiki z vsega sveta spregovorijo o pomenu in namenu osebnega imena z vidika posameznika in družbe. S slikovitimi primeri iz zgodovine, popularne kulture in ‘običajnega’ življenja so prikazani razlogi in vzgibi za spremembo imena. Ti gledalca pripeljejo do preimenovanja, ki je odmevalo v Sloveniji in zunaj njenih meja.

Leta 2007 so se trije umetniki včlanili v Slovensko demokratsko stranko (SDS) in uradno prevzeli ime Janez Janša. Čeprav so to storili zaradi osebnih razlogov, so se njihova zasebna življenja prepletla z njihovim javnim umetniškim udejstvovanjem na načine, ki jih takrat nihče ni mogel predvideti. Dotično preimenovanje, označeno kot umetniško dejanje, je sprožilo cel kup interpretacij  v domačih in tujih umetniških krogih, med novinarji, komentatorji in v splošni javnosti.

sodelujoči:

V filmu se pojavi kopica mednarodno priznanih umetnikov, teoretikov in akademikov. Med njimi so Mladen Dolar, Miroslav Košuta, Blaž Lukan, Vuk Ćosić, Jan Fabre, Stephen Kovats, Tim Etchells, UBERMORGEN.COM, Franco in Eva Mattes, Vaginal Davis in seveda … Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša.

posnetki in formati:

V filmu so uporabljeni različni formati, od HDV do Bete, mini DV-ja, spletnih video posnetkov in posnetkov nizke ločljivosti, posnetih z mobilnim telefonom. Snemalne tehnike variirajo od profesionalnih posnetkov do skritih kamer, saj film vključuje doslej neobjavljeno gradivo, posnetke izvajanja in ozadja nekaterih akcij treh umetnikov, izseke iz televizijskih poročil, arhivov in intervjujev ter izjave in posnetke, narejene posebej za ta dokumentarec.

http://www.mynameisjanezjansa.com

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.