28. 6. 2024 – 20.00

Radart #15: Raz(n)očaranje

Vir: Valerija Intihar

Vir: Urška Savič
Audio file
10. 6. 2024 – 23.00
Zvok besed na vinilu. Intervju z ekipo kolektiva Sonoscopie v Portu.

Protislovja in čustveni kaosi, prelomljeni algoritmi, preveč sem online. Alternativna vesolja, tehno optimizem – tehno groza. Vprašanje zate: katero stanje te bolje opiše tukaj in zdaj, razočaranje ali začarano vrtinčenje? 

Razočarane_i, ker je danes znova kot včeraj: vse, vsepovsod in vse hkrati? Informacije, podobe in FOMO brnijo po možganih, kam z njimi? Kdaj točno razočaranje nad tehnologijo postane razno čaranje in prične preskakovati, šumeti in glitchati? Hekanje spojev in učinkovin medsebojnih povezav pravzaprav pridobiva dimenzije črne magije, ki biva v skritem, temačnem in nepoznanem, nam nerazumljivem. 

Tesnobne občutke bomo strpale_i v začarani RadArt tunel in jim pomahale_i v slovo. Prepustile_i se bomo brnenju mešalk, zvoku odbijajočih se stopal, bobnenju napetih open. Odprta radijska (umetniško-teoretska) raziskovalna platforma R A D A R vabi na petnajsto izvedbo zvočno-vizualne izkušnje RadArt. Celovečerec se bo pričel ob sončnem zahodu v Argentinskem parku v Ljubljani ter nadaljeval v bližnjem podtalju, Cirkulaciji 2, prenašal pa se bo tudi zračno, prek radijskih valov v etru Radia Študent, kamor se bomo javljale_i z delčki zvočnega in filozofskega programa. 

Audio file
13. 5. 2024 – 23.00
Nojzki in zvokoni izpod magičnih prstov

RadArt se že petnajstič vzpostavlja kot prostor skupnosti ob magičnem zvočenju. Tokrat širimo območja: lokalno z mednarodnim, notranje z zunanjim. Poleg dveh mednarodnih nastopov (Janneke van der Putten (NL) in Gustavo Costa (PT)), se nam iz domačih logov pridružujejo še Shoe and Shoelace, shape(s)witch in 4 33 X.

Razočarajte se z nami!

 

V petek, 28. junija 2024 ob 20.00

Argentinski park in Cirkulacija 2, Ljubljana (SI)
+ eter Radia Študent 89.3 MHz

Nastopi v živo:

🌪️ 20:30 JNNK (Janneke van der Putten): Trasforma 
🌪️ 21:00 Shoe and Shoelace (live act)
🌪️ 22:00 Gustavo Costa (live act)
🌪️ 23:00 Shape(s)witch (live act)
🌪️ 00:00 4 33 X (live)

Audio file
8. 4. 2024 – 23.00
Well, try to search for it…
 
V medprostoru: 
🌪️ Širše sodelavstvo RŠ: modrovanja, branja, intervjuji, ambienti 
 
>>>>

Nastopi v živo:

 

Janneke van den Putten

Trasforma, zvočenje na trampolinu
20:00, Argentinski park


Janneke van der Putten (Amsterdam, 1985) je umetnica iz Rotterdama na Nizozemskem. Jannekina dela so bila predstavljena v Evropi, Ameriki in na afriški celini na bienalu v Lagosu, 2021, in na Francoskem inštitutu v Mavretaniji, 2022. Njena praksa vključuje izkušnje poslušanja, performanse, zvok in video, slike, dokumentacije v besedilu in tekstilu, delavnice, glasbene projekte ter ustvarjanje platform za kulturno izmenjavo. Z vključevanjem specifičnih lokacij in lokalnih kontekstov ter z osebnimi izkušnjami raziskuje (človeške) odzive na okolico ter njihov odnos do naravnih pojavov in prehodov, kot je sončni vzhod. Njeno glavno orodje je glas, ki jo vodi pri fizičnem in zvočnem raziskovanju različnih pokrajin. Pri svojem delu se oddaljuje od običajnih sodobnih parametrov ojačitve in sinteze ter se namesto tega osredotoča na resonanco prostora in telesa tukaj in zdaj.

 

Shoe and shoelace
zvočni performans v živo
21:00, Cirkulacija 2
 

Shoe & Shoelace je novi dvojec prekaljenega tolkalca, elektrofonika, skladatelja in improvizatorja Jake Bergerja in nekoliko mlajšega saksofonista in klarinetista Jureta Boršiča. Duet je nastal kot odvod mednarodnega tria Bootleg Unit, v katerem je poleg slovenskih glasbenikov sodeloval še francoski elektrofonik Colin Petit, ki je s pomočjo magnetofonskega traku ter efektov manipuliral in zankal sicer akustične vire zvoka. Koronsko obdobje je močno zožilo možnosti mednarodnih sodelovanj, zato sta se Berger in Boršič, ki sodelujeta tudi v triu Niemoy, pred leti pa tudi v Bergerjevem projektu Tentet slišnega življenjskega toka, odločila sama nadalje raziskovati sobivanje organskih in elektronskih zvokov. Njuno modulirano improviziranje z močnimi free jazzovskimi, noiserskimi pa tudi ambientalnimi in punk vplivi je v obliki albuma izšlo 6. aprila pri Bergerjevi založbi Zvočni prepihi/Sound draughts.


Jure Boršič je saksofonist najmlajše generacije, delujoč med Ljubljano in Kreativno cono Vrtojba. Piha, grize, škripa in cvili v zasedbah Koromač, Oholo!, TiTiTi, Kombo B, Bootleg Unit, Orkester brez meja/Senza confini ter ob ad hoc improviziranih prilikah. Nesojeni študent jazz saksofona se v zadnjem času posveča tudi prepariranju instrumenta, je del organizacijskih ekip koncertnega cikla Fri-Fru-Fra ter ne-festivala Improbiro, občasno pa poslušalce Radia Študent dolgočasi s svojim glasbenim izborom, obiskovalce Gala Hale pa z glupimi zgodbicami o koktejlih. 

Bobnar in skladatelj, Jaka Berger, je eden najdejavnejših, najbolj ustvarjalnih in raznolikih bobnarjev, tolkalcev, skladateljev in improvizatorjev na slovenski glasbeni krajini v zadnjih petnajstih letih. Leta 2006 je posnel prvenec za italijansko založbo Splasch Records. Od leta 2014 do danes pripravlja glasbo za prepariran komplet bobnov, s katerim redno izdaja solistična dela, ki so redno objavljana v mednarodnih publikacijah za improvizirano glasbo. Leta 2019 je izdal ploščo posvečeno skladatelju Mortonu Feldmanu v sodelovanju s pisanistom Dejanom Berdenom ter izdal plošči z zasedbama Bootleg Unit trio in Fresh Dust trio za britansko založbo FMR Records. Plošča Fresh dust trio s pianistko Marino Džukljev in kitaristom Samom Šalamonom, je bila označena kot plošča leta 2019 po mnenju portala za improvizirano glasbo Centralala. V zadnjem obdobju se ponovno posveča skladatelju Corneliusu Cardewu v lanskem letu pa je zaključil obsežen projekt zvočnih prevodov poezije in jih strnil v knjižno izdajo imenovano Poetrix.

Gustavo Costa
zvočni performans v živo
22:00, Cirkulacija 2

Gustavovo zvočno vizijo zaznamuje nenehna prepustnost različnim glasbenim slogom, vendar s skupnim imenovalcem: eksperimentiranje in nenehna želja po slogovni prenovi. Na underground sceni v domači Portugalski in širše je aktiven od zgodnjih 90. let, vzporedno pa je ohranil zanimanje in dejavnost v akademskem svetu, kjer je študiral tolkala, glasbene tehnologije, sonologijo, teorijo, kompozicijo in digitalne medije ter poučeval na različnih visokošolskih ustanovah na Portugalskem. V tridesetih letih je bil del številnih skupin in zasedb iz različnih slogovnih spektrov, sodeloval je z več sto glasbeniki in redno nastopal po vsem svetu. V zadnjih letih je velik del svoje dejavnosti osredotočil na kolektiv in združenje Sonoscopia, katerega ustanovitelj je in kjer se posveča zvočnemu raziskovanju z različnimi oblikami ustvarjanja in sodelovanja.

 

Shape(s)witch
hardware act v živo
23:00, Cirkulacija 2

Shape(s)witch je elektronski avdio projekt dveh kiborgov, ki z (diy)sintetizatorji in samplerji v živo ustvarjata tranzicije iz cisnormativne v himerično prihodnost. Iz diod, ušes, kondenzatorjev, rok, uporov in vibratorjev skupaj spajkata vezje, ki v ritmu sekvencira pocinkana telesa. Napetosti in anksioznosti postkapitalističnega cis pekla, v katerem se kiborga udejanjata, se sproščajo z emisijo signalov, ki včasih zvenijo melanholično, a se nikoli ne vdajo obupu. mutantsko vezje premore širok razpon amplitud vhodnega signala in velikokrat težko opišemo kakšen efekt ima nanje, saj improvizirana komunikacija med komponentami presega popolnost in žanrske omejitve. Zasanjani in ambientalni sinti s tršo ritmično podlago so prepoznavni elementi šele pred kratkim ustanovljenega dua (ki pa že več kot leto spajka in ustvarja svoje inštrumente). shape(s)witch je projekt zamišljen kot “live hardware act”. 

+++no omissions only transitions+++
Shape(s)witch sta
Ana Lorger - Lora, samozaposlena s spreminjanjem sanj v smisel stavka (zaimki: on_a / they) 
Ebe, frizerka in učitelj, aktivno išče mecena (zaimki: on_a / they)

 

4 33 X

zvočni performans v živo, z gosti presenečenja

00:00, Cirkulacija 2

Kaj se zgodi, ko internet vprašaš kdo je 4 33? 
Tokrat izdamo le malo:

prostor v čas,

tišina iz nojza

... enke do Ø !


Pa smo vas!

 

 

 Kolofon

Umetnice in sodelujoče: Janneke van der Putten, Jaka Berger, Jure Boršič, Ana Lorger – Lora, Eva Urbančič – Ebe, Gustavo Costa, Kristian Hren

Zasnova dogodka: Urška Savič
Organizacijska ekipa: Valerija Intihar, Urška Savič

Podporna ekipa: Lucija Klauž, Martin Pečan

Vizualna podoba: Valerija Intihar

Tonske mojstre: Oliver Wagner, Urška Savič
Jingle tonski: Oliver Wagner

Dokumentarke: Neja Berger, Valerija Intihar

Koprodukcija: Radio Študent, Cirkulacija 2
Podpora: Zavod Radio Študent, Mestna občina Ljubljana


 

 
 
 
Velika pasica

Dodaj komentar

Komentiraj