16. 5. 2024 – 13.15

David McKerracher

Audio file

David McKerracher je ameriški filozof in ustanovitelj platforme Theory Underground - raziskovalne, učne in založniške skupnosti, katere cilj je vzpostavitev novega, izveninstitucionalnega intelektualnega miljeja, utemeljenega na poglobljenem ter kritičnem branju tekstov iz svetov filozofije, sociologije in psihoanalize. McKarrecher, ki izhaja iz kritične medijske teorije, eksistencializma in fenomenologije, se v svojem delu ukvarja z raziskovanjem temeljnih kontradikcij službocentrične družbe, z njenimi materialnimi podstati in z načini, kako razmajati zastoj strogo polariziranih kulturnih vojn. Pri tem se distancira tako od sodobnih emancipatornih politik, ki svoje analize producirajo predvsem skozi prizmo rase, spola in identitete, kot tudi od konvencionalnih marksističnih koncepcij razrednega boja, ki so tako v akademskih kot praktičnih kontekstih pogosto obtežene z zastarelimi dogmatizmi.

McKarrecher je avtor filozofskega zbornika Underground Theory in knjige TIMENERGY: Why You Have No Time or Energy, kateri je predgovor prispeval Slavoj Žižek. V slednji avtor predstavi koncept timenergy s katerim želi ilustrirati osnovni resurs potreben za človeške aktivnosti (kot razširitev in predpogoj Marxovega pojmovanja delovne sposobnosti) in z njim odgovoriti na vprašanje, zakaj tolikšen delež svojega prostega časa ne zapravimo, kot bi ga želeli.

V etru se bo McKerracherju pridružil tudi Bryce Nance, ključni soustvarjalec platforme Theory Underground, ki skupaj z Davidom drvi po Evropi v sklopu promocijske ture American Idiots.

Theory Underground Youtube

Theory Underground stran

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj