Relativnostna teorija noči, II. izdaja

Oddaja
Družina ob pianoli circa 1950 (© 1985 The Pianola Institute Ltd., Velika Britanija)

Že drugič služimo delavnemu in zainteresiranemu ljudstvu, ki vstaja ob 5. jutranji uri. Tokrat z razširjeno ekipo - tremi špikerji in glasbenim opremljevalcem o pianinih, koristnosti pravljic danes in sindikatih, kakopak. 

Vozni red

05.00: Vklop z RŠ Htiom
05.32: Poročilo posebnega poročevalca Alena v prekršku o prometu in drugih bitnih rečeh
06.20: Poljudno-znanstven ekspozé: pianola
06.30: ŠtOFF - prve jutranje novice s sindikalnih front
06.50: Pravljica: Mojca Pokraculja


ŠtOFF pride pred BritOFFi, iz siceršnjih jutranjih programov poznanimi informativnimi bloki. Spričo pretežno delavske publike se je poročanje usmerilo v informiranje o sindikalnem delovanju. Poročila so večinoma prispevali družbeno-politični delavci s Slovenske tiskovne agencije in Radiotelevizije Slovenije, zbral jih je Cveto: 

Sprva moramo posredovati izjavo tovarišev iz turističnega sektorja: »Sindikat delavcev gostinstva in turizma z ogorčenjem spremlja sprenevedanje delodajalcev in države, ki je lastnica 45 odstotkov slovenske turistične dejavnosti, da se trudijo pri iskanju, zaposlovanju in odpiranju novih delovnih mest v gostinstvu na pragu turistične sezone! Nočejo pa začeti pogajanj za dvig mizerno nizkih plač delavkam in delavcem, ki delajo preko vseh meja svojih zmožnosti. Brez pohvale, brez plačila, brez počitka,« so zapisali. Pisno izjavo bodo tovariši materializirali z začetkom mehkega protesta to soboto, 25. marca. Takrat bodo z letaki začeli opozarjati domačo in tujo družbo na svoje stanje. Akcija se bo začela v Planici, nosilki slovenskih športnih in turističnih uspehov.

Pred dvema tednoma smo poročali o bojih transportnih delavcev v tujini, zdaj so plamenico za dostojnost prevzeli doma, prav tako v aeronavtičnem sektorju. Vodstvo letalskega prevoznika Adria Airways se je včeraj sestalo s Sindikatom prometnih pilotov Slovenije, na sestanku pa so se dogovorili za intenziviranje pogajanj o stavkovnih zahtevah. Po poteku kolektivne pogodbe za pilote v Adrii iz sindikata Pegam že od 1. marca svarijo nad nevarnostjo samovolje podjetja, tj. nižanja pravic iz delovnega razmerja. Prejšnji teden so napovedali, da če dogovora ne bo, bodo zopet stavkali najprej 27. in 28. aprila, nato pa še 25. in 26. maja.

Včeraj se je s protestom zgodil tudi premik v boju za skupno dobro, ki presega branževske sindikalne okove. Okoli 100 podpornikov kampanje Break free, ki se zavzema za opustitev fosilnih goriv, je vlado pred njenim poslopjem s podnebno budnico pozvalo, naj pripravi aktivno in ambiciozno podnebno politiko. Poziv kampanje Break free po opustitvi fosilnih virov je sicer podprlo že več kot 70 civilnodružbenih organizacij, med njimi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Visokošolski sindikat Slovenije, Sindikat Mladi plus, Greenpeace in Društvo pljučnih bolnikov Slovenije.

Koalicija društev in sindikatov je pripravila svoje spremembe zakona o inšpekciji, saj ministrski osnutek novele ni dovolj učinkovit za problematiko prekarnih zaposlitev. Društva in sindikati odločno sporočajo: Projekt Za dostojno delo le manever ministrice za kupovanje časa

Nadalje pozdravljamo soevropejce iz britanskega otočja in jim po dokončnem uradnem zaznamku želje po izključitvi iz naše skupnosti želimo trdno voljo v samostojnem delovanju. 30. marca je britanska vlada namreč predstavila belo knjigo, v kateri je zapisan dvoletni narčt izstopa iz EU. Pogajanja o izstopu bi lahko trajala okoli dve leti ali več, še pred izstopom države iz povezave pa bodo morali na Otoku sprejeti omenjeni zakon, navaja britanski BBC.

Beograd - Drevi bo v Medija centru na Kolodvorski 3 luč javne razgrnitve ugledala jezikoslovna pobuda strokovnih delavcev s celotnega  jugoslovanskega področja. Pobudniki napore vlagajo v smeri poenotenja tako imenovanega srbo-hrvaškega oizroma hrvaško-srbskega jezika v enotno tvorbo, saj je vsaka razlika med njima strokovno zaznana predvsem kot politični instiut, ki s krepitvijo nacionalizmov razdira skupne ontološke izvire.

Največ odzivov je slišati s Hrvaške. Uradni Zagreb je zavzel stališče, da pobuda ni vredna resne obrave, saj nastaja neformalno, medtem ko današnji hrvaščini legimitetno dajeta tako Ustava Republike Hrvaške kot priznanje v Evropski uniji. Najvišji hrvaški vladni inštanci, HDZ-jevemu premieru Andreju Plenkoviću, se v teh besedah pridružuje tudi pristojna ministrica, z manj ostrim jezikom pa so pobudo pospremili tudi ekonimski liberali iz opozicije - Združenje Most - in stranka SDP. Med podpisniki deklaracije je tudi Rade Šerbedžija, naše ljudi pa kot podpornik predstavlja Boris Dežulović.

Medtem bratska država Črne gore napoveduje, da se bo izkazala tudi kot zaveznica skupnih vojaških moči. Ameriški senat je v torek dokončno z veliko večino ratificiral pogodbo o pridružitvi Črne gore zvezi Nato. Pogodbo mora sedaj formalno potrditi še ameriški predsednik Donald Trump, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do sedaj je pogodbo o pridružitvi Črne gore zvezi Nato ratificiralo že 26 članic zveze Nato. Nestrinjanje izkazujejo v ruski državi pod vodstvom Vladimirja Ptuina, kjer pridružitev razumejo kot provokacijo.

Za konec ponovno pozivamo aktivno javnost, da nam posreduje infromacije o naslednji nepreverjeni vesti, ki skrbi tovariše iz Zvese svobodnih sindikatov Slovenije. ZSSS skrbi neuradna informacija, da naj bi se tuja gospodarska zbornica AmCham in slovensko-nemška gospodarska zbornica trudila dobiti sedeže v skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Zbornici informacijo zanikata. ZSSS moti, da se v zadnjem obdobju "povezuje kapital" mimo obstoječih reprezentativnih združenj delodajalcev. Predstavnik ZSSS je odločen: nočemo (in ne smemo dopustiti, dodajamo), da nas amerikanizirajo!


Poljudno-znanstveni ekspoze: pianola

Oglas za pianolo Angelus (© 1985 The Pianola Institute Ltd., Velika Britanija)


Napotila

Fotografije: © 1985 The Pianola Institute Ltd., Velika Britanija

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness