ABSTRAKTNI ČETRTEK

ABSTRAKTNI ČETRTEK

Oddaja
28. 2. 2019 - 16.30

////METELKOVA////

19:00 - Channel Zero: razstava

Galerija CH0: Tinka Leskovšek: "Dlaka" Dlaka / akvarel / najtanjši čopiči / občutek za teksturo in detajle / intimno in oblečeno.

22:00 - Gromka: Večer študentov AGRFT
(niste povabljeni...)

////ROG////

16:00 - Ambasada Rog: Cafe International

////GLASBA////

20:00 - ČINČIN: Ninnay

Nina Bužanin Simčič alias Ninnay prihaja iz Hruševja pri Postojni. Po več zmagah na lokalnih in regionanih pevskih tekmovanjih je leta 2016 na festivalu FENS osvojila 2. mesto s skladbo V čolnu za dva.

 

////GLEDALIŠČE////

SNG Drama

18:00 in 20:30 - Veliki oder: Ali: Strah ti poje dušo
Emmi: Bogata bova, Ali. In potem si bova skupaj kupila košček neba.
Salem: Zakaj neba?

20:00 - Mala drama: Deklica s strunami
20:00 - Šugmanov salon: Pred sončnim vzhodom (posnetek predstave iz 2002)

MGL
19:30 - Tartuffe, predpremiera
20:00 - Pogrešana

19:00 - Stara mestna elektrarna: Staging a play: Antigona
V predstavi Staging a Play: Antigona Matija Ferlin nadaljuje premišljevanje koncepta solo predstav in razširjenega koncepta izvedb serije Staging a Play. Z izborom Antigone se je Ferlin odločil za pristop popolne scenske redukcije, za minimalizem, s katerim želi heterogenost dramskih likov in njihovih funkcij speljati na eno samo izvajalsko telo – in pri tem ohraniti celovitost pripovedi in logiko dramskih situacij.

19:00 - Vodnikova domačija: Pohujšanje v dolini sevniški ali Trumf v rokavu
Predsednik ZDA, prvi slovenski zet, obišče domovino svoje soproge. Vladarji deželice se nadejajo, da jim bo predsednik demokratičnega sveta naklonil državniški obisk, kot se spodobi, ali pa vsaj kakšno foto seanso.

19:30 - Šentjakobsko gledališče: Brucka ali obdobje prilagajanja
Jesihova Brucka ali obdobje prilagajanja se bo skozi krizo srednjih let sprevračala v sodobno agonijo hrepenenja po mladosti in zvestobi. Sploh je zvestoba ena od tistih stanovitnosti, iz katere se bomo norčevali, jo raziskovali ter ji dodajali satiro.

20:00 - Mini teater: Zapiranje ljubezni
Kaj se zgodi, ko zaljubljenost mine in ljubezen izgine?

20:30 - Cankarjev dom: Chorus
"Pred nami se je sprožila sijajna plesna skupina. Vse v predstavi je bilo povezano z njenim naslovom – Chorus." Dragan Živadinov

 

////RAZSTAVA////

20:00 - Kavarna soteska: Razstava ''pogledi'': Milan in Miha Erič

Dva modela, ki sta naredila ALUO presenetljivo slikata. Razstavljenje bodo njune slike.

 

////KINO////

 

Kinoteka

21:00 - Sedem kratkih ročno obarvanih filmov z Lumièrovo perforacijo iz let 1897–1900

Pretep okoli prodajalca cvetja, Humoren vojaški pogled, Prizor iz gledališča za zvočne efekte, Dresura pred Cirkusom Champs-Elysées, Poročni banket, Humoren prizor, Miniaturen cirkus, Tabarinov klobuk (Bagarre autour d'un marchand de fleurs, Vue comique militaire, Scène de théâtre pour effets de sonorisation, Manège devant le Cirque des Champs-Elysées, Banquet de mariage, Scène comique, Cirque miniature, Chapeau de Tabarin)

Francija, DCP (posneto na 35mm), barvni, nemi, 15', svp

Mavrične in humorne kratke razglednice nam odstirajo pogled v svet sejmišč, burlesknih nastopov in vrtiljakov v zabaviščnih parkih. Filmi so bili posneti na 35-mm trak, ki pa se od današnjega traku iste širine med drugim razlikuje po številu perforacij – namesto kasneje standardiziranih štirih perforacij so imeli omenjeni filmi eno samo, t. i. Lumièrovo perforacijo.
Digitalizacijo in restavracijo sta izvedla Francoska kinoteka in Institut Lumière s podporo CNC, s projektom pa so se poklonili spominu na zbiratelja Olivierja Auboin–Vermorela, ki je svojo filmsko zbirko predal v arhiv Francoske kinoteke.

Študija svetlobe – keramika(Etude de la lumière – Poterie)

Maurice Audibert, Francija, 1929, DCP (posneto na 65mm), barvni, 26', svp

Audibertov barvni sistem temelji na osvetljevanju 65-mm filmskega traku, na katerem so trije fotogrami razporejeni v obliki trikotnika (dva spodaj in tretji nad njima), vsak pa je osvetljen z drugačnim barvnim filtrom: rdečim, zelenim in modrim. Svetloba skozi vse tri filtre pada na platno hkrati in tako ustvarja zelo prepričljivo simulacijo barvne slike. Ker so bile možnosti distribucije 65-mm filma omejene, je Audibert svojo metodo prilagodil takrat že uveljavljenim kinematografskim standardom in fotograme s 65-mm negativa kopiral na 35-mm filmske kopij

21:00 - Odprto platno

Muha
Aron Horvath, Slovenija, 2017, DCP, 1.33, čb, 10'
Dnevno rutino osamljene babice, ki si čas krajša s pletenjem nogavic, z reševanjem križank in gledanjem reklam Top-Shop, nekega dne zmoti nadležna muha. Po kratkem spopadu se babica spoprijatelji z živalco in njeni osamljeni dnevi se napolnijo z radostjo in življenjem.
Luna
Eva Peljhan, Slovenija, 2018, DCP, 1.78, barvni, 12'
Luna je 15-letno dekle z alergijo na sonce. Zaradi svojega zdravja in pretirano zaskrbljene mame se šola doma in le redkokdaj zapusti hišo. Ker ji je dolgčas, si omisli namišljena prijatelja, Iskro in Karuja, ki sta njena edina prava družba. Luna je nadarjena umetnica in se želi vpisati na umetniško gimnazijo skupaj s svojimi vrstniki, pri tem pa jo ovirajo zaščitniška mama in lastni pomisleki. (uuu to je pa tko k una epizoda Housa)
Pod okriljem
Ula Pogorevčnik, Slovenija, 2019, DCP, 2.35:1, dcp, barvni, 10'
Brina se odloči za nekaj časa zapustiti vsakdanje življenje ter prebivati v gozdu, kjer se z objemanjem dreves povezuje z naravo. Sofija in Dorian na svojem izletu naletita nanjo in se ji odločita slediti, saj je na njej nekaj skrivnostnega, kar ju pritegne. Kaj kmalu se vsi trije pod Brininim okriljem med sabo povežejo na ravni, za katero morda sploh niso vedeli, da obstaja. Vsak izmed njih zavzame novo in prerojeno podobo, ki lahko nastane samo v gozdu.
Brezplačne vstopnice

Kinodvor

19:00 - O ljudeh in vaseh, Agnès Varda, JRž
19:15 - Nepoškodovane, Agnès Varda, JR
21:00 - Šepet nežne ulice, Barry Jenkins

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.