Mestni napovednik

Oddaja
8. 12. 2021 - 16.30

____ GLASBA

Klub Gromka ob 20.00
    Žmohtne izpovedi #1: Eine (HR), Gašper Letonja
Žmohtne izpovedi na festivalu ŽMOHT 2021 stavijo na rahločutnost in razgaljenost. Dve sredi zapored se bomo zatekli v notranjost Gromke, zakurili gašperčka, se lenobno posedli po klubu in se v prijetnem ambientu prepustili muzikam presežnih kantavtorjev in kantavtoric različnih generacij s specifičnimi, a hkrati sorodnimi osebnimi senzibilnostmi.
V prvem polčasu Žmohtnih izpovedi se bosta srečala Gašper Letonja in Eine iz Hrvaške. Ivan Ščapec, glasbenik s prepoznavnim androgenim vokalom, ki ga poznamo iz skupine Seine, se bo predstavil s svojim solo projektom Eine. Za epsko izkustvo kantavtorskega izpovedništva pa bo vsestranski Gašper Letonja serviral svojo vizijo apokaliptičnega folka iz letošnje plate Ivy.
Večer iskrenega muziciranja in nepretenciozne lirike za vse, ki še vedno verjamete, da ima preprosta kombinacija človeškega glasu in kitare potencial spremeniti vašo notranjo topografijo!
Vstop: 8 €

Vodnikova domačija ob 20.00
    Pejsaži Prekmurja - zvočna instalacija in koncert

Alja Petric, pevka rojena v Prekmurju, je svoje življenje po diplomi iz arhitekture usmerila v raziskovanje glasbene umetnosti, glasovno-zvočnih frekvenc in njihovega vpliva na človeka. Zaključila je študij jazzovskega petja in pedagogike na Privatni Univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu, je samozaposlena v kulturi in mentorica petja.
Njena glasbena raziskovanja segajo od interpretacije glasbenega izročila raznolikih kultur, do projektov uglasbene poezije, jazza in sodobnih eksperimentalnih zvočnih performansov. Od januarja 2018 aktivno sodeluje s skladateljico, pevko in producentko JUNEsHELEN v projektu Zvočne krajine – Spevi & Arije.
brezplačno

Lisztov inštitut ob 19.00
    Koncert zasedbe Klemm Adam Band

Ádám Klemm, madžarski saksofonist iz Slovenije, bo na predbožičnem dogodku 8. decembra predstavil svoj album Instant Pleasure in hkrati poskrbel za vpogled v prihajajočo novo izdajo, ki bo na posluh prihodnje leto.
Člani zasedbe: Ádám Klemm – saksofon, Milan Stanisavljević – klavir,  Nikola Matošič – kontrabas, Gašper Bertoncelj – bobni, 
brezplačno

Maribor, MMC KIBLA ob 20.00
    Glasbeni cikel JUTRI: Jana Beltran

Jana Beltran je ena vidnejših glasbenih ustvarjalk na področju kantavtorstva pri nas. Pred leti je tvorila zasebo Koza-Riba, njeno delo pa poznamo predvsem preko glasbe dua All Strings Detached, v katerem nastopa kot pevka in kitaristka. Z duom, s katerim deluje od leta 2013, je posnela tri albume (Heavy Rain (ZARŠ, 2014), There's Something Painful About the Pearls (ZARŠ, 2017) in Septet (ŠKUC, 2020)) ter nastopila na številnih odrih pri nas in v tujini.
 

______ GLEDALIŠČE

Galerija ŠKUC ob 20.30
    Medtem ko
Avtorska ekipa se predstavlja s performativnim dogodkom, ki preizprašuje vlogo umetnika in reprodukcije v (tem) času. Najvažnejši je stik, ko stopimo v prostor in soustvarjamo unikatno doživetje, ki se kreira predvsem v živo. Dogodek, ki je kot galerijski sprehod po zavesti umetnika, ustvarjajo Jana Menger, Tina Ščavničar, Sandi Jesenik, Niko Novak in Daniel Petković.
Za ogled predstave je obvezna predhodna rezervacija vstopnice na drustvovlu@gmail.com.
Vstopnina: 5 / 3 EUR

SNG Opera in balet Ljubljana ob 19.00
    Veliki Gatsby

Priznani koreograf Leo Mujić, ki je v zadnjih letih ustvaril niz uspešnih pripovednih baletov, črpa snov za svojo novo koreografijo iz znamenite romaneskne predloge Veliki Gatsby (1925) Francisa Scotta Fitzgeralda. Prepoznavno delo iz zakladnice klasične ameriške literature z izrazito kritičnim podtonom osvetljuje negativne razsežnosti velikega ameriškega sna in togost dekadentne newyorške visoke družbe med obema vojnama, ki ni dopuščala prehajanja med razrednimi sloji. Razkošna pripoved o skrivnostnem bogatašu, ki postane žrtev lastne ljubezni in prepričanja, je hkrati tudi zgodba o ljubimcih, ki si nista usojena. Dogaja se v svetu nepredstavljivega bogastva, omame in temačnih obsesij, v katerem vlada grozljiva moralna praznina. Osrednji junak je sicer zasnovan kot mit, katerega triumfalna pot pelje v propad, tragični konec pa kljub temu nagovarja z mislijo, da je človek kot posameznik pomembna entiteta. S tem pa se slej ko prej spomnimo tudi na svet, v katerem živimo danes in v katerem je za resnične vrednote vedno manj prostora. Glasbeno podobo predstave navdihuje živa, dinamična in svetovljanska energija izjemnih ameriških skladateljskih imen.
Besedilo: Tatjana Ažman

MGL ob 20.00
    Trije milijoni minut (José Cabeza)

Režiserka in avtorica priredbe Barbara Hieng Samobor
Igrajo Judita Zidar, Tjaša Železnik, Mojca Funkl, Diana Kolenc AGRFT in Klara Kuk
Uprizoritveno besedilo Trije milijoni minut, ki je nastalo na podlagi Netflixovega filma 7 let (7 años), je priredila režiserka Barbara Hieng Samobor in igralsko zasedbo sestavila iz samih žensk – kar je posebna kakovost priredbe –, medtem ko v izvirniku nastopajo štirje moški in ena ženska. Štiri prijateljice so dolgoletne družabnice ustanoviteljice uspešnega podjetja. Poleg uspeha in mnogih skupnih spominov jih druži tudi »poslovna skrivnost«. Že nekaj časa vodijo dvojno knjigovodstvo: denar prenakazujejo v Švico in tako utajujejo davke. Nenadoma pa njihova vodja izve, da jim sledi finančna policija in da lahko agenti vsak čas zahtevajo vpogled v računalnike in druge dosjeje. Elementi podjetniškega trilerja in kriminalne drame se med mediacijo sprevržejo v napeto igro psihologij.
 

_____ online

Podiplomska šola ZRC SAZU ob 17.00
    Denis Mancevič | V precepu: Posttranzicijski izzivi Belorusije
Belorusija je v soju mednarodnih medijskih žarometov od avgusta lanskega leta, ko je režim Aleksandra Lukašenke (ponovno) zrežiral volilni rezultat in razglasil zmago na predsedniških volitvah. Toda tokrat se je oglasilo ljudstvo – Minsk in druga večja mesta so pretresli množični protesti brez primere v novejši beloruski zgodovini. A režim ni klonil, represivni aparat je ostal zvest Lukašenki, pomagala je izdatna (logistična, politična, gospodarska) podpora Rusije.
Zahodne države so medtem postopno stopnjevale sankcije proti režimu, število političnih zapornikov je naraščalo (op. trenutno okrog 860), umiranje civilne pa nadaljevalo. Režim je iskal taktike, da bi Zahodne države ponovno prisilil k pogajanjem – in jih našel v zrežirani humanitarni krizi na belorusko-poljski meji, kamor je zvabil nekaj tisoč migrantov iz Bližnjega vzhoda. In tu sta trčili brutalnost beloruskega režima in politika proti priseljevanju poljske vladajoče desnice, neučinkovitost, počasnost in pasivnost EU. Ter geopolitični interesi – v prvi vrsti Rusije in ZDA. Medijska slika je ob tem pogosto enodimenzionalna in dokaj površinska, saj ne upošteva številnih zgodovinskih, socio-ekonomskih in političnih okoliščin, ki so pomembni za razumevanje trenutnih razmer in posledično tudi iskanje rešitev za izhod iz le-te.
https://us02web.zoom.us/j/86386480656?pwd=QXlSVU5JUUYxMTZVSWUySkZrRFBPdz09 , passcode: 842421

______ KINO

Kinodvor
    16.30 Krt | Maite Alberdi / Čile / 2020 / 84 min / španščina | Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.
    17.00 Jezdeci pravice | Anders Thomas Jensen / Danska / 2020 / 116 min / danščina | Mads Mikkelsen blesti kot angel maščevanja v najnovejši črni komediji danskega režiserja Andersa Thomasa Jensena (Možje in kokoši). Zgodba o usodi, naključjih in smislu življenja je odprla filmski festival v Rotterdamu.
    20.00 Drive My Car (novo na sporedu) | Ryusuke Hamaguchi / Japonska / 2021 / 179 min / japonščina, korejščina, angleščina | Manj kot pol leta po tistem, ko je njegov film O naključju in domišljiji osvojil berlinskega srebrnega medveda, je Ryusuke Hamaguchi za priredbo kratke zgodbe Harukija Murakamija prejel nagrado za najboljši scenarij v Cannesu.

Slovenska kinoteka ob 19.00
Jesenska filmska šola: Film v šolski praksi
    Šolski izlet | Henner Winckler, Nemčija/Poljska, 2002, 35 mm, 1.85, barvni, 86', ap, svp
Razred berlinskih najstnikov pripotuje v razpadajoče letovišče na poljski obali Baltika. Organizirana zabava na šolskem izletu vključuje obiske dolgočasnih krajev in muzejev, namizni tenis in odbojko. A mladina si organizira svojo zabavo: popivanje, priložnostni seks in obisk diskoteke, kjer se srečujejo z lokalno mladino. Razumevajoč in natančen prikaz ritma in podrobnosti najstniškega življenja temeljito prikaže nenadna mladostniška ljubosumja in prijateljstva, surove dinamike najstniških klik in samozadostne svetove, ustvarjene, da izločijo neumne odrasle.
V sodelovanju z Goethe-Institut Ljubljana.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness